Pyszny i aromatyczny farsz do krokietów robię z tych składników. Przełamuje tradycję i smakuje znakomicie
Krokiety, czyli zwinięte w ruloniki naleśniki wypełnione pysznym farszem, to znana i lubiana potrawa kuchni polskiej. Zamiast tradycyjnego nadzienia warto zrobić je nieco inaczej. Farsz do krokietów przygotowany według tego przepisu łączy polską klasykę z kuchnią włoską. W tej wersji krokiety są przepyszne i aromatyczne. Oto prosty przepis na najlepszy farsz do krokietów.
Z jakim nadzieniem można zrobić krokiety?
Pyszne krokiety to danie, które można przyrządzać w różnych wersjach. Na Boże Narodzenie serwuje się krokiety z kapustą i grzybami. Pysznie smakują krokiety z mięsem mielonym czy serem. W tym przepisie do przygotowania smakowitego i aromatycznego farszu wykorzystuje się produkty typowe dla kuchni włoskiej. Krokiety z tym farszem smakują doskonale i przełamują tradycję.
Najlepszy farsz do krokietów robi się z gotowanego mięsa z rosołu. Wzbogaca się je cebulą, czosnkiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i bazylią. Smak farszu podkręcają przyprawy, czyli sól, świeżo zmielony czarny pieprz oraz oregano.
Jak zrobić dobry farsz do krokietów?
Przepis na wyborny farsz do krokietów jest prosty. Przygotowanie nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie, ani skomplikowanych czynności. Pyszny farsz do krokietów robi się na jednej patelni. W sumie przyrządzenie farszu nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Naleśniki do krokietów należy usmażyć wcześniej.
Jak więc robi się najlepszy farsz do krokietów? Z tym przepisem jest to proste i w miarę szybkie. Nadzienie zawsze się udaje i świetnie smakuje.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 2. krok – dodanie suszonych pomidorów, szpinaku i bazylii oraz przypraw
- 3. krok – wymieszanie podsmażonych warzyw z mięsem z rosołu
- 4. krok – nałożenie nadzienia na naleśniki i zwinięcie ich w krokiety
Z jakiego mięsa zrobić farsz do krokietów?
W przepisie na najlepszy farsz do domowych krokietów jednym z głównych składników jest gotowane mięso. Najlepsze jest mięso z rosołu. Do tej tradycyjnej zupy wykorzystuje się różne gatunki mięsa, dlatego nadzienie do krokietów jest tak dobre. Z dodatkiem pozostałych składników mięsny farsz ma głęboki smak i doskonały aromat. Sprawdzi się też mięso z rosołu drobiowego. Wykorzystując gotowane mięso z rosołu do farszu do krokietów, nic się nie zmarnuje i nie trafi do kosza na śmieci.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 25 g świeżego szpinaku
- 4 suszone pomidory w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, posiekany szpinak i bazylię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
- Mięso z rosołu bardzo drobno posiekać.
- Dodać podsmażone warzywa i dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać na naleśniki i zwijać krokiety. Można panierować je w jajku i bułce tartej i usmażyć na patelni.
- Podawać na obiad z kolorową sałatą lub chrupiącą surówką oraz sosami.