Przepis na kurczaka królewskiego. Delikatne mięso w pysznym sosie
Kurczak królewski jest wyjątkowo smaczny, a jego przyrządzenie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Danie ma formę potrawki, w której kawałki kurczaka pysznie łączą się z sosem wzbogaconym pieczarkami i zielonym groszkiem. Taki obiad zachwyci każde podniebienie. Jak zrobić kurczaka królewskiego? Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na obłędną potrawkę z piersi kurczaka po królewsku.
Z czego zrobić kurczaka po królewsku?
Do przygotowania tego pysznego kurczaka w sosie wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Dzięki temu potrawkę można robić bez względu na porę roku. Wszystkie produkty mają przystępne ceny, które nie zwalają z nóg. Dodatkową zaletą kurczaka po królewsku jest to, że można od razu przyrządzić go więcej. Po odgrzaniu następnego dnia smakuje równie dobrze.
Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- pierś kurczaka
- mleko
- bulion drobiowy
- warzywa – pieczarki i zielony groszek
- przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- mąka pszenna
- oliwa z oliwek
Jak zrobić kurczaka na patelni?
Pyszny kurczak po królewsku to danie, które przyrządza się na jednej patelni. Wcześniej jednak należy ugotować kurczaka w wodzie z odrobiną soli. Do potrawki można wykorzystać także pierś kurczaka, która została z poprzedniego obiadu. Sprawdzi się też mięso z rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie pyszne danie obiadowe w stylu zero waste.
Przepis na kurczaka królewskiego jest prosty i składa się z kilku kroków:
- 1. krok – ugotowanie piersi kurczaka w wodzie
- 2. krok – podsmażenie pieczarek z czosnkiem
- 3. krok – wlanie mleka i bulionu
- 4. krok – dodanie kurczaka i zielonego groszku
- 5. krok – doprawienie potrawki
Jak podawać kurczaka po królewsku?
Przepis na potrawkę z kurczaka po królewsku warto zapisać. To pyszne danie obiadowe, które sprawdzi się w ciągu zwykłego tygodnia. Pasuje też na różne okazje. Dostępność składników i łatwość przygotowania sprawiają, że potrawkę można robić bez względu na porę roku.
Z czym najlepiej smakuje kurczak po królewsku? Posiłek z potrawką w roli głównej może być jeszcze bardziej sycący, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami, drobną kaszą czy ryżem. Dobrym dodatkiem jest też makaron. Obiad uzupełnią chrupiące surówki.
SKŁADNIKI
- 500 ml mleka
- 400 g piersi kurczaka
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 g pieczarek
- 200 g zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i pokroić w paski lub na mniejsze kawałki. Odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Często mieszać.
- Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i bulion. Wymieszać, tak aby nie było grudek. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje.
- Dodać kawałki kurczaka i zielony groszek. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać i podgrzewać kilka minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz chrupiąca surówką.