Przepis na kurczaka królewskiego. Delikatne mięso w pysznym sosie

kurczak po królewsku
Autor: Shutterstock Kurczak po królewsku to pyszna i aromatyczna potrawka.
łatwy
30 min
4

Kurczak królewski jest wyjątkowo smaczny, a jego przyrządzenie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Danie ma formę potrawki, w której kawałki kurczaka pysznie łączą się z sosem wzbogaconym pieczarkami i zielonym groszkiem. Taki obiad zachwyci każde podniebienie. Jak zrobić kurczaka królewskiego? Poznajcie łatwy i sprawdzony przepis na obłędną potrawkę z piersi kurczaka po królewsku.

Z czego zrobić kurczaka po królewsku?

Do przygotowania tego pysznego kurczaka w sosie wykorzystuje się składniki, które są w sklepach przez cały rok. Dzięki temu potrawkę można robić bez względu na porę roku. Wszystkie produkty mają przystępne ceny, które nie zwalają z nóg. Dodatkową zaletą kurczaka po królewsku jest to, że można od razu przyrządzić go więcej. Po odgrzaniu następnego dnia smakuje równie dobrze.

Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • pierś kurczaka
  • mleko
  • bulion drobiowy
  • warzywa – pieczarki i zielony groszek
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić kurczaka na patelni?

Pyszny kurczak po królewsku to danie, które przyrządza się na jednej patelni. Wcześniej jednak należy ugotować kurczaka w wodzie z odrobiną soli. Do potrawki można wykorzystać także pierś kurczaka, która została z poprzedniego obiadu. Sprawdzi się też mięso z rosołu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i powstanie pyszne danie obiadowe w stylu zero waste.

Przepis na kurczaka królewskiego jest prosty i składa się z kilku kroków:

  • 1. krok – ugotowanie piersi kurczaka w wodzie
  • 2. krok – podsmażenie pieczarek z czosnkiem
  • 3. krok – wlanie mleka i bulionu
  • 4. krok – dodanie kurczaka i zielonego groszku
  • 5. krok – doprawienie potrawki

Jak podawać kurczaka po królewsku?

Przepis na potrawkę z kurczaka po królewsku warto zapisać. To pyszne danie obiadowe, które sprawdzi się w ciągu zwykłego tygodnia. Pasuje też na różne okazje. Dostępność składników i łatwość przygotowania sprawiają, że potrawkę można robić bez względu na porę roku.

Z czym najlepiej smakuje kurczak po królewsku? Posiłek z potrawką w roli głównej może być jeszcze bardziej sycący, jeżeli poda się do niego różne dodatki. Pysznie smakuje z gotowanymi ziemniakami, drobną kaszą czy ryżem. Dobrym dodatkiem jest też makaron. Obiad uzupełnią chrupiące surówki.

SKŁADNIKI

  • 500 ml mleka
  • 400 g piersi kurczaka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 g pieczarek
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i pokroić w paski lub na mniejsze kawałki. Odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Często mieszać.
  • Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać mleko i bulion. Wymieszać, tak aby nie było grudek. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Dodać kawałki kurczaka i zielony groszek. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać i podgrzewać kilka minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem oraz chrupiąca surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej