Polędwiczki podaję tylko w tym sosie. To najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny domowy obiad, wybierzcie polędwiczkę wieprzową w aromatycznym sosie pieczarkowym. To pyszne danie, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Chociaż danie prezentuje się jak z najlepszej restauracji, łatwo i szybko można je zrobić w domu. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na pyszną i soczystą polędwiczkę w sosie pieczarkowym
Jak zrobić sos pieczarkowy do polędwiczki?
Sekretem smaku tego wybornego dania z polędwiczki wieprzowej jest aromatyczny sos pieczarkowy. Przygotowanie sosu nie jest trudne i nie zajmuje długich godzin. Do przyrządzenia sosu wykorzystuje się tylko kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok. Wystarczy podsmażyć cebulę z pieczarkami, a następnie wlać bulion i śmietankę. W międzyczasie do sosu wkłada się podsmażoną polędwiczkę.
Jak zrobić polędwiczkę w sosie pieczarkowym?
Przepis na pyszną i soczystą polędwiczkę w sosie z pieczarek nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Danie robi się nie tylko łatwo, ale i w miarę szybko. Lista składników jest krótka i często wykorzystuje się je do przygotowania innych przysmaków.
Jak więc przyrządzić w domu znakomite polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia? Z tym przepisem jest to naprawdę łatwe i błyskawiczne.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie polędwiczki wieprzowej
- 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
- 3. krok – wlanie bulionu
- 4. krok – dodanie pozostałych składników
- 5. krok – podgrzewanie polędwiczki, aż sos pieczarkowy zgęstnieje
Ile powinno się dusić polędwiczki wieprzowe?
Pyszne i aromatyczne polędwiczki w sosie pieczarkowym można zaliczyć do dań jednogarnkowych. Przyrządza się je na jednej patelni. Aby polędwiczka była miękka i soczysta, należy ją udusić. Pokrojoną na mniejsze kawałki polędwiczkę najpierw się obsmaża, a po przygotowaniu sosu wkłada się ją do niego. Polędwiczka wieprzowa powinna się w nim dusić około 15 minut. Po tym czasie sos zabiela się śmietaną i podgrzewa, aż zgęstnieje. Tak przyrządzona polędwiczka jest miękka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 400 g pieczarek
- 400 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę pokroić na plastry i przełożyć do miski. Wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej polędwiczkę z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż staną się rumiane, a woda odparuje.
- Dodać podsmażoną polędwiczkę i wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut.
- Odlać jedną łyżkę bulionu i wymieszać ze śmietaną i mąką pszenną. Delikatnie wlać na patelnię i wymieszać. Zagotować.
- Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.