Polędwiczki podaję tylko w tym sosie. To najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny

polędwiczka w sosie pieczarkowym
Autor: Shutterstock Do polędwiczki wieprzowej zrób aromatyczny sos. To danie smakuje jak z restauracji.
łatwy
30 min
4

Jeżeli szukacie przepisu na pyszny domowy obiad, wybierzcie polędwiczkę wieprzową w aromatycznym sosie pieczarkowym. To pyszne danie, które zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Chociaż danie prezentuje się jak z najlepszej restauracji, łatwo i szybko można je zrobić w domu. Przekonajcie się sami i wybierzcie przepis na pyszną i soczystą polędwiczkę w sosie pieczarkowym

Jak zrobić sos pieczarkowy do polędwiczki?

Sekretem smaku tego wybornego dania z polędwiczki wieprzowej jest aromatyczny sos pieczarkowy. Przygotowanie sosu nie jest trudne i nie zajmuje długich godzin. Do przyrządzenia sosu wykorzystuje się tylko kilka produktów, które są w sklepach przez cały rok. Wystarczy podsmażyć cebulę z pieczarkami, a następnie wlać bulion i śmietankę. W międzyczasie do sosu wkłada się podsmażoną polędwiczkę.

Jak zrobić polędwiczkę w sosie pieczarkowym?

Przepis na pyszną i soczystą polędwiczkę w sosie z pieczarek nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Danie robi się nie tylko łatwo, ale i w miarę szybko. Lista składników jest krótka i często wykorzystuje się je do przygotowania innych przysmaków.

Jak więc przyrządzić w domu znakomite polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które zachwycą nawet najwybredniejsze podniebienia? Z tym przepisem jest to naprawdę łatwe i błyskawiczne.

  • 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie polędwiczki wieprzowej
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i pieczarek
  • 3. krok – wlanie bulionu
  • 4. krok – dodanie pozostałych składników
  • 5. krok – podgrzewanie polędwiczki, aż sos pieczarkowy zgęstnieje

Ile powinno się dusić polędwiczki wieprzowe?

Pyszne i aromatyczne polędwiczki w sosie pieczarkowym można zaliczyć do dań jednogarnkowych. Przyrządza się je na jednej patelni. Aby polędwiczka była miękka i soczysta, należy ją udusić. Pokrojoną na mniejsze kawałki polędwiczkę najpierw się obsmaża, a po przygotowaniu sosu wkłada się ją do niego. Polędwiczka wieprzowa powinna się w nim dusić około 15 minut. Po tym czasie sos zabiela się śmietaną i podgrzewa, aż zgęstnieje. Tak przyrządzona polędwiczka jest miękka, soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 400 g pieczarek
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczkę pokroić na plastry i przełożyć do miski. Wlać oliwę z oliwek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej polędwiczkę z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  • Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż staną się rumiane, a woda odparuje.
  • Dodać podsmażoną polędwiczkę i wlać bulion. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 15 minut.
  • Odlać jedną łyżkę bulionu i wymieszać ze śmietaną i mąką pszenną. Delikatnie wlać na patelnię i wymieszać. Zagotować.
  • Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej