Piersi kurczaka marynuję w tych składnikach. Nigdy nie wysychają i smakują znakomicie
Dieta bezglutenowa
Pierś kurczaka to uniwersalne mięso, z którego można przyrządzić najrozmaitsze pyszności. Jak jednak zrobić filety z kurczaka, aby były soczyste i nie wyschły podczas pieczenia? Wystarczy zamarynować mięso w mieszance oliwy z oliwek i przypraw, aby po upieczeniu smakowało rewelacyjnie. Poznajcie prosty przepis na idealne piersi kurczaka z piekarnika.
Jak zamarynować pierś z kurczaka do pieczenia?
Za doskonały smak i aromat filetów kurczaka przygotowanych według tego sprawdzonego przepisu odpowiada cytrynowa marynata. Przygotowuje się ją z kilku składników, które są w sklepach bez względu na porę roku. Marynatę, która sprawia, że piersi kurczaka smakują tak dobrze, robi się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Za obłędny aromat odpowiadają suszone zioła, czyli tymianek i oregano.
Jak zrobić pierś kurczaka w piekarniku, żeby nie była sucha?
Przepis na miękką i soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku nie jest skomplikowany. To prosta receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Warto pamiętać, że filety z kurczaka powinny spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny. Dopiero po tym czasie wstawia się je do piekarnika. Do formy z kurczakiem wkłada się także plasterki cytryny i przekrojoną w poprzek główkę czosnku.
Jak więc upiec filety z kurczaka, aby nie były suche? Z tym przepisem nie jest to trudne. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a kurczak będzie miękki i soczysty.
- 1. krok – przygotowanie cytrynowej marynaty
- 2. krok – zamarynowanie piersi kurczaka
- 3. krok – upieczenie filetów z kurczaka z dodatkiem cytryny i czosnku
Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku?
Pyszne i aromatyczne filety z kurczaka piecze się w piekarniku, który należy wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Czas pieczenie wynosi około 25 minut. W tym czasie mięso idealnie się upiecze. Pozostanie miękkie i soczyste. Dzięki dodatkowi plasterków cytryny i czosnku zyska przyjemny smak i aromat.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi kurczaka
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
marynata:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Piersi kurczaka podzielić na cztery części i przełożyć do miski. Wlać marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Następnie piersi kurczaka przełożyć do formy do zapiekania. Skropić resztkami marynaty, która została w misce. Między kawałki mięsa włożyć plasterki cytryny i przekrojoną na pół w poprzek główkę czosnku.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać na obiad w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz z chrupiącą surówką.