Piersi kurczaka marynuję w tych składnikach. Nigdy nie wysychają i smakują znakomicie

kurczak w cytrynowej marynacie
Autor: Shutterstock Kurczaka zrób w tej cytrynowej marynacie. Jest soczysty i nie wysycha w czasie pieczenia.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś kurczaka to uniwersalne mięso, z którego można przyrządzić najrozmaitsze pyszności. Jak jednak zrobić filety z kurczaka, aby były soczyste i nie wyschły podczas pieczenia? Wystarczy zamarynować mięso w mieszance oliwy z oliwek i przypraw, aby po upieczeniu smakowało rewelacyjnie. Poznajcie prosty przepis na idealne piersi kurczaka z piekarnika.

Jak zamarynować pierś z kurczaka do pieczenia?

Za doskonały smak i aromat filetów kurczaka przygotowanych według tego sprawdzonego przepisu odpowiada cytrynowa marynata. Przygotowuje się ją z kilku składników, które są w sklepach bez względu na porę roku. Marynatę, która sprawia, że piersi kurczaka smakują tak dobrze, robi się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem soku z cytryny i czosnku. Za obłędny aromat odpowiadają suszone zioła, czyli tymianek i oregano.

Jak zrobić pierś kurczaka w piekarniku, żeby nie była sucha?

Przepis na miękką i soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku nie jest skomplikowany. To prosta receptura na pyszny obiad dla całej rodziny. Warto pamiętać, że filety z kurczaka powinny spędzić w marynacie przynajmniej dwie godziny. Dopiero po tym czasie wstawia się je do piekarnika. Do formy z kurczakiem wkłada się także plasterki cytryny i przekrojoną w poprzek główkę czosnku.

Jak więc upiec filety z kurczaka, aby nie były suche? Z tym przepisem nie jest to trudne. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a kurczak będzie miękki i soczysty.

  • 1. krok – przygotowanie cytrynowej marynaty
  • 2. krok – zamarynowanie piersi kurczaka
  • 3. krok – upieczenie filetów z kurczaka z dodatkiem cytryny i czosnku

Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku?

Pyszne i aromatyczne filety z kurczaka piecze się w piekarniku, który należy wcześniej rozgrzać do 200 stopni C. Czas pieczenie wynosi około 25 minut. W tym czasie mięso idealnie się upiecze. Pozostanie miękkie i soczyste. Dzięki dodatkowi plasterków cytryny i czosnku zyska przyjemny smak i aromat.

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 główka czosnku

  • marynata:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Piersi kurczaka podzielić na cztery części i przełożyć do miski. Wlać marynatę i dokładnie natrzeć nią mięso.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Następnie piersi kurczaka przełożyć do formy do zapiekania. Skropić resztkami marynaty, która została w misce. Między kawałki mięsa włożyć plasterki cytryny i przekrojoną na pół w poprzek główkę czosnku.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na obiad w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu oraz z chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej