Pierś kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem: łatwy przepis na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Filet z piersi kurczaka ma tę zaletę, że można go szybko przygotować. No i pysznie smakuje. Pierś kurczaka zapiekana pod ananasem i żółtym serem to jeden z tych łatwych przepisów na smaczny i szybki obiad. Polecam!
Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na pierś kurczaka:
Kotlety à la pizza - przebojowy pomysł na pierś z kurczaka
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy
Obłędna pierś kurczaka pieczona z pieczarkami i pomidorami
Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
SKŁADNIKI
- 4 filety piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi
- 1 puszka krojonego ananasa w syropie
- 1-2 łyżki soku z limonki, kwaśność sosu należy dobrać według własnego uznania
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g startego sera żółtego
- 1/2 pęczka natki pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
- Do rondelka dodać: ananasa razem z syropem, sok z limonki, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Wymieszać.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.
- Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem. Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 35-40 minut.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż.