Pierś kurczaka zapiekana z ananasem i żółtym serem: łatwy przepis na szybki obiad

Pierś kurczaka zapiekana pod ananasem i żółtym serem: łatwy przepis na szybki obiad
Autor: Shutterstock Soczyste piersi kurczaka zapieczone pod anansowym sosem i żółtym serem
łatwy
20 min
4

Filet z piersi kurczaka ma tę zaletę, że można go szybko przygotować. No i pysznie smakuje. Pierś kurczaka zapiekana pod ananasem i żółtym serem to jeden z tych łatwych przepisów na smaczny i szybki obiad. Polecam!

Nadal głodni? Oto kilka sprawdzonych przepisów na pierś kurczaka:

Kotlety à la pizza - przebojowy pomysł na pierś z kurczaka

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy

Obłędna pierś kurczaka pieczona z pieczarkami i pomidorami

Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

SKŁADNIKI

  • 4 filety piersi kurczaka, czyli 2 podwójne piersi
  • 1 puszka krojonego ananasa w syropie
  • 1-2 łyżki soku z limonki, kwaśność sosu należy dobrać według własnego uznania
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa. 
  • Do rondelka dodać: ananasa razem z syropem, sok z limonki, cukier, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i sól. Wymieszać.
  • Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 2-4 minuty, często mieszając.
  • Piersi kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Polać ananasowym sosem. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 35-40 minut. 
  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonałym dodatkiem będzie gotowany ryż. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej