Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona pierś kurczaka z fasolką szparagową w cytrynowej marynacie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową gotowa w 30 minut to idealny obiad rodzinny. Wystarczy jedna blacha i kilka minut przygotowań, aby cieszyć soczystą piersią kurczaka i cytrusową fasolką. Wiem, że spodoba ci się ten łatwy obiad z piekarnika, ponieważ od lat jest to jedno z ulubionych dan mojej rodziny! Jest niesamowicie aromatyczny i gotowy w zaledwie 30 minut. Przygotuj pierś kurczaka z fasolką z blachy i zobacz, jak znika z talerzy!

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka

  • 50 g masła, stopionego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 1 cytryna pokrojona na cienkie plasterki

  • 1 łyżka świeżego tymianku

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

  • 500 g zielonej fasoli szparagowej, z obciętymi końcówkami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.

  • W dużej misce wymieszaj masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól i pieprz.

  • Dodaj do marynaty całe filety piersi z kurczaka i zieloną fasolę i wymieszaj.

  • Umieść kurczaka i zieloną fasolę na dużej blaszce do pieczenia. Rozłóż na równą warstwę.

  • Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i ułóż na wierzchu kurczaka i zielonej fasoli.

  • Piecz przez 25-35 minut.

  • Podawaj póki ciepłe!

Ważne wskazówki, jak upiec idealną pierś kurczaka z fasolką szparagową

  • Aby ułatwić sobie życie, warto blachę wyłożyć papierem do pieczenia, folią aluminiową lub matą silikonową. Uchroni nas to przed szorowaniem zapieczonego tłuszczu.

  • Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.

  • Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś i fasolkę. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.

  • Przepis przewiduje użycie świeżych ziół, ale można śmiało użyć suszonych. Wypróbuj również gotowych mieszanek ziołowych: włoskiej lub greckiej.

  • Warto dodać kilka plasterków świeżej cytryny, ze względu na olejki aromatyczne zawarte w skórce.

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).