Pałki kurczaka z ryżem: najłatwiejszy przepis na dwa dania w jednym
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką przygotujesz w 15 minut
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to bardzo łatwe do przygotowania danie, na dodatek zdrowsze, bo pieczone, a nie smażone. Piersi pod marchewkową pierzynką zachowują soczystość i zyskują na smaku.
Składniki
1 podwójna duża pierś z kurczaka
2 duże marchewki
2 czubate łyżki majonezu
słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 25-35 minut (do czasu, aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie). Smacznego!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska