Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką przygotujesz w 15 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką to bardzo łatwe do przygotowania danie, na dodatek zdrowsze, bo pieczone, a nie smażone. Piersi pod marchewkową pierzynką zachowują soczystość i zyskują na smaku.

Składniki

  • 1 podwójna duża pierś z kurczaka

  • 2 duże marchewki

  • 2 czubate łyżki majonezu

  • słodka papryka w proszku, pieprz i sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek, umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze fileciki (podzieliłam na 6 mniejszych kotlecików) i lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.

  • Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać.

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim kotleciki z kurczaka, a następnie na nich startą marchewkę.

  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 25-35 minut (do czasu, aż piersi w środku będą upieczone, a marchewka zmięknie). Smacznego!

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1