Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Obłędna pierś kurczaka pieczona z pieczarkami i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sycące danie z piersi kurczaka, pieczarek i pomidorów
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pierś kurczaka pieczona z pieczarkami, cebulą i pomidorami to satysfakcjonujące danie obiadowe. Bogactwo smaku i odżywcza moc tego posiłku przypadną do gustu twoim bliskim.
Składniki
500-700 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
300 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
1 cebula, posiekana drobno
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki masła
1 łyżka ziół włoskich
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
100 g sera startego
1-2 pomidory, pokrojone na plasterki
Przygotowanie krok po kroku:
Piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone pieczarki, smażyć 4-6 minut.
Dodać cebulę i czosnek, smażyć kolejne 4-6 minut.
Dodać zioła i koncentrat pomidorowy oraz bulion warzywny, dusić 2-4 minuty.
Piersi kurczaka polać przygotowanym sosem pieczarkowym, posypać żółtym serem, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut lub do chwili, gdy temperatura we wnętrzu piersi kurczaka osiągnie 75°C.
Podawać z makaronem, kaszą lub ryżem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska