Kurczak pieczony w całości: przepis na kurczaka [WIDEO]
Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Niewiarygodny sposób na szybkie, soczyste i pyszne stripsy z piersi kurczaka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Niewiarygodne! Mięso z piersi kurczaka zamarynowane w świeżych żółtkach jaja kurzego po usmażeniu jest delikatne i kruche. Soczyste kąski przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Wystarczą 2 banalne składniki: jajka i mąka ziemniaczana, żeby pierś kurczaka smakowała absolutnie genialnie!
Składniki
2 filety z piersi kurczaka
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Filet drobiowy pokroić wzdłuż na paski, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić i dodać do drobiowego filetu. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Białka zachować na później.
Po upływie 30 minut do pokrojonych piersi kurczaka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Każdy paseczek filetu panierować w pianie z białek i kłaść na gorący olej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
Podawać z sosem pomidorowym i frytkami.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska