Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Niewiarygodny sposób na szybkie, soczyste i pyszne stripsy z piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niewiarygodne! Mięso z piersi kurczaka zamarynowane w świeżych żółtkach jaja kurzego po usmażeniu jest delikatne i kruche. Soczyste kąski przypadną do gustu każdemu smakoszowi. Wystarczą 2 banalne składniki: jajka i mąka ziemniaczana, żeby pierś kurczaka smakowała absolutnie genialnie!

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet drobiowy pokroić wzdłuż na paski, przyprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozmącić i dodać do drobiowego filetu. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Białka zachować na później.

  • Po upływie 30 minut do pokrojonych piersi kurczaka dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Każdy paseczek filetu panierować w pianie z białek i kłaść na gorący olej. Smażyć do zrumienienia z każdej strony.

  • Podawać z sosem pomidorowym i frytkami. 

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2