Pieczony schab zawinięty w boczek z musztardą
2022-04-15
łatwy
20 min
4
Pieczony schab to pyszne danie łatwe w przyrządzeniu. Schab zawinięty w wędzony boczek nie traci soków i nabiera dodatkowego smaku wędzonki. Musztarda podkreśli smak wieprzowiny. Musztarda sarepska to obok majeranku tradycyjna przyprawa do mięsa wieprzowego. Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszną pieczeń ze schabu zawiniętego w wędzony boczek, przyprawionego musztardą.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 8-10 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 1 łyżka musztardy ziarnistej, z całymi ziarnami gorczycy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą i posypać majernakiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin (lub przynajmniej godzinę) do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki, przełożyć schab do brytfanki natłuszczonej olejem.
- Obłożyć plastrami boczku.
- Piec w temperaturze 180-200°C przez 45-60 minut. Ogólna zasada mówi, że na każdy kilogram mięsa wieprzowego trzeba 45 minut pieczenia. Pod koniec pieczenia pokryć wierzch mięsa musztardą z ziarnami gorczycy.
- Po upieczeniu mięso powinno odpocząć przez około 15-20 minut, aby wchłonęło soki z brytfanki.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi lub każdą inną ulubioną.
5 zasad, jak upiec mięso