Pieczony schab zawinięty w boczek z musztardą

2022-04-15
Pieczony schab zawinięty w boczek z musztardą
Autor: thinkstockphotos.com Pieczyste ze schabu to na ciepło pyszne danie obiadowe, a na zimno doskonała wędlina. 
łatwy
20 min
4

Pieczony schab to pyszne danie łatwe w przyrządzeniu. Schab zawinięty w wędzony boczek nie traci soków i nabiera dodatkowego smaku wędzonki. Musztarda podkreśli smak wieprzowiny. Musztarda sarepska to obok majeranku tradycyjna przyprawa do mięsa wieprzowego. Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszną pieczeń ze schabu zawiniętego w wędzony boczek, przyprawionego musztardą. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 8-10 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej, z całymi ziarnami gorczycy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, posmarować musztardą i posypać majernakiem. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin (lub przynajmniej godzinę) do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, przełożyć schab do brytfanki natłuszczonej olejem.
  • Obłożyć plastrami boczku.  
  • Piec w temperaturze 180-200°C przez 45-60 minut. Ogólna zasada mówi, że na każdy kilogram mięsa wieprzowego trzeba 45 minut pieczenia. Pod koniec pieczenia pokryć wierzch mięsa musztardą z ziarnami gorczycy. 
  • Po upieczeniu mięso powinno odpocząć przez około 15-20 minut, aby wchłonęło soki z brytfanki.
  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchwi lub każdą inną ulubioną.
5 zasad, jak upiec mięso

Galeria: Domowe wędliny na święta