Pieczony schab rolowany. Cebulowy farsz z wędzonką robi dobrą robotę

schab rolowany
Autor: Shutterstock Pieczony schab rolowany to soczysta pieczeń z pysznym i aromatycznym farszem.
łatwy
120 min
12

Pieczony schab rolowany to propozycja na wykwitną potrawę, która idealnie pasuje na różne okazje. Sprawdzi się w czasie Wielkanocy i na rodzinnej uroczystości. Przyrządzenie obłędnego dania nie jest tak bardzo trudne, dlatego warto skusić się na ten sprawdzony przepis i samodzielnie upiec miękką i soczystą roladę ze schabu faszerowaną cebulą i wędzonką.

Jak zrobić pieczony schab rolowany?

Najpierw należy odpowiednio rozkroić mięso, doprawić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia robi się farsz z cebuli i wędzonki, faszeruje schab i obsmaża. Mięso przekłada się do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika. Piecze się około 90 minut pod przykryciem.

Przepis na pieczony schab rolowany

  • Ten przepis nie jest bardzo skomplikowany. Aby wszystko poszło zgodnie z planem, trzeba postępować według niego krok po kroku.
  • Na zrobienie domowej rolady schabowej trzeba mieć więcej czasu.
  • Lista składników nie jest długa, a wszystkie są w sklepach i na bazarkach przez cały rok.
  • Schab powinien być jak najświeższy i pochodzić ze sprawdzonego źródła
  • Cebulowy farsz można doprawić suszonymi ziołami jak oregano, tymianek czy rozmaryn.
  • Smak farszu zaostrzy dodatek musztardy francuskiej, sarepskiej lub Dijon.
  • Surową roladę ze schabu można dodatkowo owinąć cienkimi plastrami boczku lub szynki długo dojrzewającej i dopiero związać sznurek. Dzięki temu pieczeń będzie jeszcze bardziej aromatyczna i zyska przyjemny smak.

Z czym podawać pieczony schab rolowany?

Rolada ze schabu z piekarnika pysznie łączy się z różnymi dodatkami. Idealnie komponuje się z chrzanem, ćwikłą oraz sosami na ciepło. Można zaserwować do niej sos grzybowy lub koperkowy. Dużą zaletą tego dania jest to, że świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1,7 kg schabu
  • 1 kg białej cebuli
  • 300 g wędzonej szynki w kawałku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozkroić, tak aby z mięsa powstał długi pas. Rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladę, a następnie w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę wędzoną szynkę i smażyć, aż zacznie się rumienić. Wlać 1/2 szklanki wody i gotować, aż połowa odparuje. Wsypać bułkę tartą, wymieszać i zestawić z ognia.
  • Schab wyjąć z lodówki, przełożyć na deskę i rozwinąć. Wyłożyć farsz, zostawiając około 3 cm marginesu na początku i końcu. Zwinąć w roladę i związać sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim roladę z każdej strony na rumiany kolor. Następnie przełożyć mięso do formy do zapiekania. Wlać bulion, przykryć formę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 90 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i odstawić na kilka minut.
  • Schab rolowany podawać pokrojony w grube plastry na ciepło lub na zimno.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej