Naleśniki przekładam aromatycznym mięsnym farszem. Ta znakomita zapiekanka to genialny pomysł na obiad
Naleśniki są pyszne i można podawać je na różne sposoby. Jednym z nich jest zapiekanka naleśnikowa, której sekretem smaku jest znakomite nadzienie z mięsa mielonego i warzyw. To dobry pomysł na oryginalny obiad lub ciekawą przekąskę. Poznajcie prosty przepis na zapiekankę naleśnikową z mięsem mielonym i przekonajcie się, jak łatwo można ją zrobić.
Jak zrobić farsz do naleśników z mięsa mielonego?
Tajemnica smaku wybornej zapiekanki naleśnikowej kryje się w mięsnym farszu. Ten smakowity i aromatyczny dodatek idealnie łączy się z naleśnikami, tworząc wyborne danie obiadowe. Farsz przyrządza się z mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, które należy podsmażyć na oleju. Następnie dodaje się pokrojoną cebulę i startą marchewkę oraz przyprawy, które świetnie podkręcają smak dania. Kiedy mięso zacznie się rumienić, a warzywa staną się miękkie, farsz jest gotowy i można przełożyć nim naleśniki.
Jak zrobić zapiekankę naleśnikową z mięsem mielonym?
Przepis na domową zapiekankę z naleśników i obłędnego farszu z mięsa mielonego jest łatwy. Należy jednak pamiętać, że przyrządzenie zajmuje trochę więcej czasu. Trzeba usmażyć naleśniki, przygotować mięsny farsz i sos beszamelowy. Przygotowanie dania zostało podzielone na poszczególne etapy, więc zrobienie zapiekanki naleśnikowej z mięsnym nadzieniem nie powinno sprawić kłopotów.
Jak więc robi się domową zapiekankę z naleśników wypełnioną obłędnym farszem z mięsa mielonego? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie wyjdzie na medal.
- 1. krok – usmażenie naleśników
- 2. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego i warzyw
- 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
- 4. krok – przełożenie naleśników farszem mięsnym i sosem beszamelowym
- 5. krok – upieczenie zapiekanki naleśnikowej w piekarniku
Jak zapiekać naleśniki z mięsem?
Pyszną i aromatyczną zapiekankę naleśnikową z obłędnym nadzieniem z mięsa mielonego piecze się w piekarniku. Naleśniki przełożone mięsnym farszem i skropione sosem beszamelowym układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też wykorzystać tortownicę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 30 minut. W tym czasie danie idealnie się upiecze. Ser mozzarella, którym posypuje się zapiekankę naleśnikową roztopi się i zarumieni.
SKŁADNIKI
- Naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 220 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
farsz:- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- sos beszamelowy:
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- starta mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przelać mleko i wbić jajka. Wlać wodę i wsypać sól. Energicznie wymieszać.
- Wsypać mąkę i wlać olej. Wymieszać, aż składniki połączą w jednolite ciasto.
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
- Na większej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie, a mięso zacznie się rumienić.
- Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
- Przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w tortownicy układać naleśniki i przekładać je farszem. Skropić sosem. Układać do wykorzystania składników. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na ciepło na obiad lub jako przekąskę.