Naleśniki przekładam aromatycznym mięsnym farszem. Ta znakomita zapiekanka to genialny pomysł na obiad

zapiekana naleśnikowa z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Usmaż naleśniki i przełóż je nadzieniem z mięsa mielonego. Ta zapiekanka to mnóstwo smaku i aromatu!
łatwy
60 min
4

Naleśniki są pyszne i można podawać je na różne sposoby. Jednym z nich jest zapiekanka naleśnikowa, której sekretem smaku jest znakomite nadzienie z mięsa mielonego i warzyw. To dobry pomysł na oryginalny obiad lub ciekawą przekąskę. Poznajcie prosty przepis na zapiekankę naleśnikową z mięsem mielonym i przekonajcie się, jak łatwo można ją zrobić.

Jak zrobić farsz do naleśników z mięsa mielonego?

Tajemnica smaku wybornej zapiekanki naleśnikowej kryje się w mięsnym farszu. Ten smakowity i aromatyczny dodatek idealnie łączy się z naleśnikami, tworząc wyborne danie obiadowe. Farsz przyrządza się z mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego, które należy podsmażyć na oleju. Następnie dodaje się pokrojoną cebulę i startą marchewkę oraz przyprawy, które świetnie podkręcają smak dania. Kiedy mięso zacznie się rumienić, a warzywa staną się miękkie, farsz jest gotowy i można przełożyć nim naleśniki.

Jak zrobić zapiekankę naleśnikową z mięsem mielonym?

Przepis na domową zapiekankę z naleśników i obłędnego farszu z mięsa mielonego jest łatwy. Należy jednak pamiętać, że przyrządzenie zajmuje trochę więcej czasu. Trzeba usmażyć naleśniki, przygotować mięsny farsz i sos beszamelowy. Przygotowanie dania zostało podzielone na poszczególne etapy, więc zrobienie zapiekanki naleśnikowej z mięsnym nadzieniem nie powinno sprawić kłopotów.

Jak więc robi się domową zapiekankę z naleśników wypełnioną obłędnym farszem z mięsa mielonego? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a danie wyjdzie na medal.

  • 1. krok – usmażenie naleśników
  • 2. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego i warzyw
  • 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
  • 4. krok – przełożenie naleśników farszem mięsnym i sosem beszamelowym
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki naleśnikowej w piekarniku

Jak zapiekać naleśniki z mięsem?

Pyszną i aromatyczną zapiekankę naleśnikową z obłędnym nadzieniem z mięsa mielonego piecze się w piekarniku. Naleśniki przełożone mięsnym farszem i skropione sosem beszamelowym układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też wykorzystać tortownicę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 30 minut. W tym czasie danie idealnie się upiecze. Ser mozzarella, którym posypuje się zapiekankę naleśnikową roztopi się i zarumieni.

SKŁADNIKI

  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 220 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia

  • farsz:
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  •  
  • sos beszamelowy:
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  •  
  • dodatkowo:
  • starta mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przelać mleko i wbić jajka. Wlać wodę i wsypać sól. Energicznie wymieszać.
  • Wsypać mąkę i wlać olej. Wymieszać, aż składniki połączą w jednolite ciasto.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej cienkie naleśniki. Przekładać na talerz.
  • Na większej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem, oregano i kminem rzymskim.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie, a mięso zacznie się rumienić.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić.
  • Przygotować sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać. Wlać mleko i doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż sos zgęstnieje.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w tortownicy układać naleśniki i przekładać je farszem. Skropić sosem. Układać do wykorzystania składników. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na ciepło na obiad lub jako przekąskę.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej