Najprostszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sycący obiad dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana to prosty pomysł na szybki i aromatyczny obiad. Z dodatkiem mięsa mielonego i kilku innych prostych składników smakuje obłędnie i syci na długie godziny. Jej przygotowanie jest banalnie proste i można przyrządzić ją nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną według najprostszego przepisu.
Z czego zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne przez cały rok. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można użyć produkty zalegające w lodówce czy spiżarni. Ziemniaki, puszka pomidorów czy resztka żółtego sera idealnie sprawdzą się w tej pysznej zapiekance na obiad. Dzięki temu powstanie danie w duchu filozofii zero waste i nic się nie zmarnuje.
Aby upiec pyszną domową zapiekankę ziemniaczaną, potrzebne są takie składniki jak:
- ziemniaki
- cebula
- krojone pomidory w puszce
- mięso mielone
- stary żółty ser
- jajka
- śmietana
- oliwa z oliwek
- przyprawy – czosnek, słodka papryka, chili, tymianek, sól i pieprz
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Przepis na obłędnie dobrą zapiekankę z ziemniakami należy do najprostszych receptur, które można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ zapiekanka jest nie tylko wyjątkowo prosta, ale i pełna smaku i aromatu, który czuć już w czasie pieczenia.
Jak więc przyrządzić najprostszą zapiekankę ziemniaczaną? Danie robi się w kilku nieskomplikowanych krokach.
- 1. krok – podgotowanie pokrojonych w talarki ziemniaków
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, mięsem mielonym, pomidorami i przyprawami
- 3. krok – ułożenie ziemniaków i farszu mięsnego w formie do zapiekania i zalanie śmietaną z serem i jajkami
- 4. krok – upieczeni zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku
Ile piec zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku?
Pyszną i sycącą zapiekankę przyrządzoną według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a czas pieczenia to około pół godziny. W tym czasie składniki się upieką, a ser żółty przyjemnie roztopi.
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa mielonego
- 8 ziemniaków
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 330 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Podgotować w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz tymiankiem i smażyć kilka minut.
- Dodać krojone pomidory, wymieszać i smażyć około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Połowę ziemniaków ułożyć na dnie formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Nałożyć farsz z mięsa mielonego i przykryć drugą warstwą ziemniaczanych talarków. Zalać śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem i jajkami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać z soczystą surówką.