Najprostszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sycący obiad dla całej rodziny

najprostsza zapiekanka ziemniaczana
Autor: Shutterstock Najprostszy przepis na zapiekankę ziemniaczaną. Sycący obiad dla całej rodziny
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka ziemniaczana to prosty pomysł na szybki i aromatyczny obiad. Z dodatkiem mięsa mielonego i kilku innych prostych składników smakuje obłędnie i syci na długie godziny. Jej przygotowanie jest banalnie proste i można przyrządzić ją nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Zobaczcie, jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną według najprostszego przepisu.

Z czego zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Do przyrządzenia smakowitej i aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej wykorzystuje się produkty, które są łatwo dostępne przez cały rok. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można użyć produkty zalegające w lodówce czy spiżarni. Ziemniaki, puszka pomidorów czy resztka żółtego sera idealnie sprawdzą się w tej pysznej zapiekance na obiad. Dzięki temu powstanie danie w duchu filozofii zero waste i nic się nie zmarnuje.

Aby upiec pyszną domową zapiekankę ziemniaczaną, potrzebne są takie składniki jak:

  • ziemniaki
  • cebula
  • krojone pomidory w puszce
  • mięso mielone
  • stary żółty ser
  • jajka
  • śmietana
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – czosnek, słodka papryka, chili, tymianek, sól i pieprz

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Przepis na obłędnie dobrą zapiekankę z ziemniakami należy do najprostszych receptur, które można znaleźć w sieci. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ zapiekanka jest nie tylko wyjątkowo prosta, ale i pełna smaku i aromatu, który czuć już w czasie pieczenia.

Jak więc przyrządzić najprostszą zapiekankę ziemniaczaną? Danie robi się w kilku nieskomplikowanych krokach.

  • 1. krok – podgotowanie pokrojonych w talarki ziemniaków
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem, mięsem mielonym, pomidorami i przyprawami
  • 3. krok – ułożenie ziemniaków i farszu mięsnego w formie do zapiekania i zalanie śmietaną z serem i jajkami
  • 4. krok – upieczeni zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku

Ile piec zapiekankę ziemniaczaną w piekarniku?

Pyszną i sycącą zapiekankę przyrządzoną według tego prostego przepisu piecze się w piekarniku. Formę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a czas pieczenia to około pół godziny. W tym czasie składniki się upieką, a ser żółty przyjemnie roztopi.

SKŁADNIKI

  • 800 g mięsa mielonego
  • 8 ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 330 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Podgotować w osolonej wodzie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili oraz tymiankiem i smażyć kilka minut.
  • Dodać krojone pomidory, wymieszać i smażyć około 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Połowę ziemniaków ułożyć na dnie formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek. Nałożyć farsz z mięsa mielonego i przykryć drugą warstwą ziemniaczanych talarków. Zalać śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem i jajkami.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać z soczystą surówką.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej