Żeberka duszone w kapuście: przepis na rozgrzewajace danie obiadowe
2023-10-23
łatwy
20 min
4
Żeberka wieprzowe duszone z kapustą kiszoną to pyszne danie obiadowe w sam raz na chłodniejszą porę roku. Tak przygotowane żeberka będą miękkie i aromatyczne. Żeberka duszone w kapuście mają jeszcze te zaletę, że mamy tu dwa w jednym, mięso i jarzynę. Do tak uduszonych żeberek najlepiej pasują pieczone ub gotowane ziemniaki.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 4-5 cebul
- 2 jabłka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 4 łyżki oleju lub masła
- 3 łyżki miodu lipowego lub wielokwiatowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej
- 3 szklanki soku jabłkowego lub wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka pokroić na mniej więcej jednakowe porcje.
- Każdy kawałek mięsa obsypać solą oraz czarnym mielonym pieprzem.
- Żeberka obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Odłożyć na bok.
- Cebule obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki lub w dużą kostkę albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na dno żeliwnego garnka lub gęsiarki położyć kapustę kiszoną, podsmażoną cebulę, jabłka, ziele angielskie, listki laurowe i posypać wędzoną papryką. Wszystko razem wymieszać.
- Wlać 3 szklanki soku jabłkowego oraz miód. Na kapuście ułożyć zrumienione żeberka.
- Wstawić do piekarnika w przykrytym garnku lub dusić pod przykryciem na małym ogniu ponad 2 godziny, aż żeberka staną się miękkie i będą odchodzić od kości.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz jeszcze inny przepis na żeberka