Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki: przepis na soczyste i pyszne kotlety

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki: przepis na soczyste i pyszne kotlety
Autor: Shutterstock Mielone kotlety wieprzowe z kaszą jęczmienną podane z puree ziemniaczanym
łatwy
30 min
4

Mielone z kaszą jęczmienną zamiast bułki to przepis na soczyste i pyszne kotlety. Zazwyczaj do mielonego mięsa dodaje się bułkę tartą lub ryż, które zamkną w sobie wszystkie soki z mięsa i nie pozwolą im wydostać się na zewnątrz. W tej roli również sprawdzi się ugotowana kasza jęczmienna, a nawet gryczana. Dla wzmocnienia smaku dodaję  na sposób francuski do masy mięsnej przesmażoną marchew i cebulę. I powiem Wam jedno, ile bym nie usmażyła lub nie upiekła tych kotletów, znikają z talerzy w oka mgnieniu. Polecam! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 1 jajko, rozmącone
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę jęczmienną ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu i ostudzić.
  • Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać startą marchew i posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażyć aż warzywa stracą na objętości, a cebula się zeszkli. Odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso wymieszać z rozmąconym jajkiem, ugotowaną kaszą, usmażonymi warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Z masy formować owalne kotlety.
  • Na patelni: kotlety panierować w mące, nadmiar mąki strzepnąć, smażyć na oleju na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  • Z piekarnika: kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym kotlecie położyć po kawałeczku masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec z funkcją termoobiegu około 20 minut.
  • Podawać z puree ziemniaczanymi i świeżymi warzywami. 
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Więcej pysznych przepisów na mielone

Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej

Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe

Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety

Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety

Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej