Kurczak cajun z kaszą
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kurczak cajun z kaszą jaglaną, która przez lata była zapomniana, dopiero niedawno powróciła do łask i jest wychwalana za swoje wartości, to propozycja na pyszny i zdrowy obiad. Do tej potrawy przyprawę cajun, czyli popularną mieszankę charakterystyczną dla południa Stanów Zjednoczonych, możesz kupić gotową lub zrobić ją samodzielnie.
SKŁADNIKI
- 700 g udek kurczaka (bez kości i skóry)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2–3 łyżki przyprawy cajun
- 200 g kaszy jaglanej
- seler naciowy
- czerwona papryka
- cebula
- 2 pomarańcze
- łyżeczka tabasco
- 3 łyżki oliwy
- 100 g pomidorków koktajlowych
- pęczek kolendry
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną ugotuj na sypko.
- Pokrój warzywa w kostkę, pomidorki przekrój na pół. Jedną pomarańczę obierz i podziel na cząstki, z drugiej wyciśnij sok.
- Udka kurczaka oprósz obficie przyprawą cajun i obtocz w mące. Obsmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie. Kurczaka przełóż na talerz i odstaw.
- Na tej samej patelni obsmaż seler, cebulę i czerwoną paprykę.
- Gdy warzywa się delikatnie zrumienią, dodaj mięso, sok pomarańczowy oraz łyżkę masła. Całość gotuj przez chwilę pod przykryciem.
- Dodaj kaszę, pomidory koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz cząstki pomarańczy. Wszystko razem gotuj jeszcze przez minutę.
- Na koniec dopraw potrawę kilkoma kroplami sosu tabasco.
- Przyprawa cajun: Wymieszaj 4 łyżeczki słodkiej papryki, po 3 łyżeczki soli i czosnku granulowanego, po 2 łyżeczki suszonej cebuli, pieprzu cayenne, oregano i tymianku, łyżeczkę pieprzu. Trzymaj w zamkniętym pojemniku. Doprawiaj nią mięso, ryby, owoce morza, tofu.
- Przepis pochodzi z książki „Kasze, płatki, otręby”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperLife, Biuro Obsługi Klienta: tel. 22 59 05 555 (w godzinach 9.00–17.00),