Kotlety hutnika. Solidny obiad dla całej rodziny
Dieta bezglutenowa
Kotlety hutnika to propozycja na sycący obiad, który zachwyci pod każdym względem. Mają kształt roladek, w środku których znalazły się same pyszności. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i aromatyczne kotlety hutnika.
Jak zrobić kotlety hutnika?
Przyrządzenie rozpoczyna się od pokrojenia filetu z kurczaka na kotlety. Każdy kawałek mięsa smaruje się śmietankowym serkiem, układa paski czerwonej papryki i doprawia. Dodatkowo składniki posypuje się startym żółtym serem, a następnie zawija w roladkę. Tak przygotowane kotlety hutnika smaży się na gorącym oleju na rumiany kolor. Podsmażone mięso zdejmuje się z patelni i zawija w plastry boczku. Ponownie wrzuca się je na rozgrzany olej i smaży, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący.
Przepis na kotlety hutnika
- To prosty przepis na obiad z kotletami na bogato w roli głównej. Ich przygotowanie jest dość proste.
- Przepis na kotlety hutnika jest szybki. Przygotowanie takiego obiadu nie zajmie więcej niż pół godziny. Mięsa kurczaka nie trzeba marynować. Od razu nakłada się pozostałe składniki i smaży na patelni.
- Na liście składników znajduje się pierś kurczaka, boczek, serek śmietankowy, czerwona papryka oraz przyprawy. Tylko tyle potrzeba, aby zrobić doskonałe kotlety hutnika.
- Aby kotlety nie rozpadały się podczas smażenia, można spiąć je wykałaczkami.
Czym wzbogacić kotlety hutnika?
Do kotletów można dodać inne składniki, które podkręcą ich smak. Fani ostrej kuchni mogą doprawić je chili. Charakteru doda także musztarda sarepska lub francuska. Kotlety hutnika pysznie smakują, kiedy ser żółty zastąpi się pleśniowym lub mozzarellą.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g startego żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z kurczaka przekroić wzdłuż, tak aby powstały kotlety. Delikatnie rozbić tłuczkiem i doprawić z obu stron solą i pieprzem.
- Każdy kotlet posmarować serek śmietankowy i ułożyć pokrojoną w paski paprykę. Doprawić czosnkiem i majerankiem. Posypać startym żółtym serem.
- Każdy kotlet mocno zawinąć w roladkę. Można je spiąć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka z każdej strony, aż staną się rumiane. Zdjąć z patelni i ostrożnie zawinąć w boczek. Doprawić tymiankiem.
- Kotlety ponownie smażyć na rozgrzanym oleju, aż boczek się zarumieni.
- Podawać od razu z ziemniakami i surówką.