Kofty z indyka. Pyszne i aromatyczne klopsiki na patyku
Dieta bezglutenowa
Kofty z indyka to smaczny pomysł na mięso mielone. Potrawa pochodzi z kuchni bliskowschodniej, ale cieszy się dużą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Swój pyszny smak z pikantną nutą zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom. Przyrządzenie nie jest trudne, a składniki proste. Oto przepis na kofty z indyka.
Co to jest kofta?
To jedno z najpopularniejszych dań w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Doprawione aromatycznymi przyprawami mięso mielone z baraniny, jagnięciny lub wołowiny formuje się w podłużne klopsiki i nadziewa na patyczki. Kofty można piec, grillować lub smażyć. W każdej wersji smakują przepysznie.
Jak się robi koftę?
Według tego przepisu kofty robi się z mięsa mielonego z indyka, które doprawia się ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Za smak odpowiadają zielone ziarna kolendry, kmin rzymski, słodka i ostra papryka, starty świeży imbir, czosnek oraz szczypta cynamonu. Z mięsna formuje się podłużne klopsiki i nadziewa na drewniane patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane kofty można upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy ruszcie.
Przepis na kofty
- Ten przepis jest łatwy i warto go zapisać, ponieważ mięso mielone z indyka w tej wersji smakuje przepysznie. Jest soczyste i aromatyczne.
- Czas przygotowania nie jest długi, ale trzeba pamiętać, że mięso z przyprawami powinno odstać przynajmniej godzinę. Dzięki temu doskonale połączy się z przyprawami.
- Lista składników to jeden produkt i przyprawy. Mięso mielone z indyka jest w sklepach przez cały rok. Bez problemu można też kupić wszystkie przyprawy.
Jak piec kofty?
Kofty piecze się w piekarniku, ale można je także usmażyć na grillu. Mięso należy grillować na ruszcie z obu stron po pięć minut. Trzeba jedynie pamiętać, aby drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w wodzie. Ten prosty sposób zapobiegnie przypaleniu drewnianych patyczków. Do przyrządzenia potrawy można użyć patelni grillowej
Z czym podaje się kofty?
To bliskowschodnie danie idealnie łączy się z chlebkami naan lub pita. Jest smaczne z ryżem lub komosą ryżową. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami w formie sałatki.
Jaki sos do kofty?
Kofty z indyka pysznie łączą się z pastą z pieczonej papryki, czyli ajwarem. Klopsiki smacznie komponują się z sosem tzatziki i orzeźwiającym sosem miętowym. Sprawdzi się również sos czosnkowy lub ziołowy.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta mielonego cynamonu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, imbir i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z mięsa formować podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki, lekko spłaszczając. Skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
- Podawać na gorąco z pitą, naan, sałatką i sosami.