Kofty z indyka. Pyszne i aromatyczne klopsiki na patyku

kofty z indyka
Autor: Shutterstock Kofty z indyka to oryginalny przepis na mięso mielone, który urzeknie pod każdym względem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kofty z indyka to smaczny pomysł na mięso mielone. Potrawa pochodzi z kuchni bliskowschodniej, ale cieszy się dużą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Swój pyszny smak z pikantną nutą zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom. Przyrządzenie nie jest trudne, a składniki proste. Oto przepis na kofty z indyka.

Co to jest kofta?

To jedno z najpopularniejszych dań w kuchni krajów Bliskiego Wschodu. Doprawione aromatycznymi przyprawami mięso mielone z baraniny, jagnięciny lub wołowiny formuje się w podłużne klopsiki i nadziewa na patyczki. Kofty można piec, grillować lub smażyć. W każdej wersji smakują przepysznie.

Jak się robi koftę?

Według tego przepisu kofty robi się z mięsa mielonego z indyka, które doprawia się ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Za smak odpowiadają zielone ziarna kolendry, kmin rzymski, słodka i ostra papryka, starty świeży imbir, czosnek oraz szczypta cynamonu. Z mięsna formuje się podłużne klopsiki i nadziewa na drewniane patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane kofty można upiec w piekarniku lub grillować na patelni czy ruszcie.

Przepis na kofty

  • Ten przepis jest łatwy i warto go zapisać, ponieważ mięso mielone z indyka w tej wersji smakuje przepysznie. Jest soczyste i aromatyczne.
  • Czas przygotowania nie jest długi, ale trzeba pamiętać, że mięso z przyprawami powinno odstać przynajmniej godzinę. Dzięki temu doskonale połączy się z przyprawami.
  • Lista składników to jeden produkt i przyprawy. Mięso mielone z indyka jest w sklepach przez cały rok. Bez problemu można też kupić wszystkie przyprawy.

Jak piec kofty?

Kofty piecze się w piekarniku, ale można je także usmażyć na grillu. Mięso należy grillować na ruszcie z obu stron po pięć minut. Trzeba jedynie pamiętać, aby drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w wodzie. Ten prosty sposób zapobiegnie przypaleniu drewnianych patyczków. Do przyrządzenia potrawy można użyć patelni grillowej

Z czym podaje się kofty?

To bliskowschodnie danie idealnie łączy się z chlebkami naan lub pita. Jest smaczne z ryżem lub komosą ryżową. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami w formie sałatki.

Jaki sos do kofty?

Kofty z indyka pysznie łączą się z pastą z pieczonej papryki, czyli ajwarem. Klopsiki smacznie komponują się z sosem tzatziki i orzeźwiającym sosem miętowym. Sprawdzi się również sos czosnkowy lub ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, imbir i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z mięsa formować podłużne kotlety i nadziewać je na patyczki, lekko spłaszczając. Skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
  • Podawać na gorąco z pitą, naan, sałatką i sosami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Szulc-Górska
więcej