Jagnięcina - kiedy kupować jagnięcinę, jak rozpoznać dobre mięso?

2016-11-14 21:09
jagniecina-kiedy-kupowac-jagniecine-jak-rozpoznac-dobra-jagniecine.jpg
Autor: pixabay.com Jagnięcina to mięso ze zwierząt, które nie ukończyły roku.

Wyśmienity smak jagnięciny zależy w dużej mierze od jakości zakupionego mięsa i sposobu jego przyrządzenia. Jak wybierać mięso jagnięce? Jak przygotować jagnięcinę, by dobrze smakowała? Oto kilka wskazówek.

Najsmaczniejsze mięso jagnięce - jakie jest?

Jagnięcinę pozyskuje się z młodych owiec, mających od 6-12 miesięcy. Najdelikatniejsze, a tym samym najsmaczniejsze jest mięso z bardzo młodych jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodnia życia i były karmione wyłącznie mlekiem. Jagnięcina jest delikatnym i chudym mięsem o jasnoróżowej barwie. Na jej soczystość wpływ ma duża ilość tłuszczu śródmięśniowego.

Zawiera kwasy linolowe, wpływające na obniżenie poziomu cholesterolu oraz kwasy orotowe o właściwościach antyutleniających. Dostarcza nam również wielu składników mineralnych i witamin z grupy B, głównie witaminę B1 zwaną tiaminą.

Jak przygotować jagnięcinę?

Chcąc złagodzić specyficzny zapach mięsa wystarczy je wymoczyć w mleku, albo natrzeć ziołami: miętą, kolendrą, cząbrem, tymiankiem, estragonem lub rozmarynem. Jeżeli jagnięcina pochodzi ze starszych jagniąt, dobrze jest ją przed pieczeniem przez 2 dni marynować w zalewie z wytrawnego czerwonego wina, oleju, rozmarynu, liści laurowych i pieprzu. Zalane mięso odstawiamy w chłodne miejsce od czasu do czasu je obracając. Zapewni to równomierne wniknięcie marynaty w mięso.

Jagnięcina wymaga również przed pieczeniem naszpikowania słoniną lub obłożenia boczkiem. Pamiętać należy, że mięso jagnięce  poddawane zbyt długiej obróbce termicznej staje się twarde i suche. Najprostszym daniem z jagnięciny są steki, kotlety lub dania orientalne typu tadżin lub curry. Jagnięcina jest dostępna w delikatesach, na bazarach lub w niektórych supermarketach. Jej cena jest zbliżona do ceny wołowiny. Znacznie droższa jest jagnięcina eksportowana z Nowej Zelandii, której walory smakowe doceniło już wielu Polaków.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE