Klopsiki z sosem paprykowym - porcja pyszności za parę złotych
2021-03-30
łatwy
30 min
4
Klopsiki z sosem paprykowym to dokonała propozycja na urozmaicenie popularnego dania jakim są klopsiki z mielonego mięsa. Klopsiki z dodatkiem paprykowego sosu zmieniają się w danie z charakterem. Sprawdźcie sami!
Polecamy też:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 60 dag mięsa mielonego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po 2 strąki czerwonej i żółtej papryki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 400 ml bulionu
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski, jedną cebulę drobno posiekać, dwie pozostałe pokroić w piórka.
- Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, musztardą oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy uformować klopsiki.
- Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, paprykę i smażyć ok. 5 minut mieszając.
- Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kolejne 3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Klopsiki podgrzej w sosie, podawaj z ryżem lub makaronem.