Klopsiki z sosem paprykowym - porcja pyszności za parę złotych

2021-03-30
Klopsiki z sosem paprykowym - porcja pyszności za parę złotych
Autor: Shutterstock Klopsiki z dodatkiem sosu paprykowego smakują wszystkim
łatwy
30 min
4

Klopsiki z sosem paprykowym to dokonała propozycja na urozmaicenie popularnego dania jakim są klopsiki z mielonego mięsa. Klopsiki z dodatkiem paprykowego sosu zmieniają się w danie z charakterem. Sprawdźcie sami!

 

Polecamy też:

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić je w paski, jedną cebulę drobno posiekać, dwie pozostałe pokroić w piórka.
  • Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, musztardą oraz jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Z masy  uformować klopsiki.
  • Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki na rumiano, przełożyć na talerz.
  • Na tej samej  patelni  rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę, paprykę i smażyć ok. 5 minut mieszając.
  • Dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kolejne 3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Klopsiki podgrzej w sosie, podawaj z ryżem lub makaronem.