Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!

Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym - smak i aromat w jednym!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sznycle z szynki wieprzowej w sosie śmietankowo-paprykowym to pełne smaku i aromatu danie, idealne na rodzinny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięciutkie kotlety wieprzowe w sosie paprykowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Mięso  uduszone w śmietankow-paprykowym sosie po prostu rozpływa się w ustach, ale dzięki paprykowemu dodatkowi ma ciekawy smak.

Składniki

  • 4 plastry wieprzowiny od szynki

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki słodkiej papryki  (można użyć 1 łyżki papryki słodkiej wędzonej)

  • 4 plasterki cytryny

  • sok z połowy  cytryn

  • pół szklanki słodkiej śmietanki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry mięsa rozbić lekko tłuczkiem i  naciąć na obwodzie. Uformować sznycle, które skropić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem.

  •  na patelni rozgrzać olej, smażyć sznycle z obu  stron - po ok. 3 minuty  z każdej - na silnym ogniu. Odłożyć w ciepłe miejsce.

  • Na patelni zagotować posoloną śmietankę, dokładnie wymieszać z papryką, włożyć sznycle i dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut.

  • Sznycle podawać polane sosem, przybrane plasterkami cytryny i posypane natką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1