Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Soczysty klops drobiowy faszerowany pieczarkami
łatwy
45 min
4

Klops drobiowy nadziewany pieczarkami to wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. A smak jest nieziemski. Taką pieczeń można podać na obiad, jako danie główne, lub po wystudzeniu, jako przystawkę. Polecam!

Nadal nienasyceni? Oto kilka sprytnych pomysłów, jak wykorzystać mielone mięso:

Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe

Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną

Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe

Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego

SKŁADNIKI

  • Na masę mięsną:
  • 600 g mięsa mielonego z filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
  • 200 g pieczarek, starty na tarce
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 1 surowe jajko rozmiar L
  • sól i pieprz do smaku
  • Na nadzienie pieczarkowe:
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w malakserze.
  • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli.
  • Do surowego mielonego mięsa drobiowego dodaj przesmażone pieczarki z cebulą, bułkę tartą, rozmącone jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Pora na nadzienie. Pieczarki posiekaj grubo. Rozgrzej na patelni masło, dodaj pieczarki i smaż 2-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. 
  • Na patelnię dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Rozłóż arkusz papieru do pieczenia, na nim z masy uformuj prostokątny placek, rozłóż na nim nadzienie pieczarkowe z cebulą
  • Unosząc brzeg papieru do pieczenia, zwiń mięsny placek w rulon. Zawiń go ciasto w arkusz papieru. 
  • Rulon przełóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut.
  • Wyjmij z piekarnika, pozostaw w papierze 15 minut, następnie rozwiń i pokrój na plastry.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej