Klops drobiowy nadziewany pieczarkami: wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad
2020-10-20

łatwy
45 min
4
Klops drobiowy nadziewany pieczarkami to wykwintna pieczeń rzymska na rodzinny obiad. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste. A smak jest nieziemski. Taką pieczeń można podać na obiad, jako danie główne, lub po wystudzeniu, jako przystawkę. Polecam!
Nadal nienasyceni? Oto kilka sprytnych pomysłów, jak wykorzystać mielone mięso:
Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo
Oszczędne kotlety mielone drobiowo-ryżowe
Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną
Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe
Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego
SKŁADNIKI
- Na masę mięsną:
- 600 g mięsa mielonego z filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)
- 200 g pieczarek, starty na tarce
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 surowe jajko rozmiar L
- sól i pieprz do smaku
- Na nadzienie pieczarkowe:
- 200 g pieczarek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania masy mięsnej. Zetrzyj pieczarki na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w malakserze.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pieczarki i cebulę, smaż do zeszklenia cebuli.
- Do surowego mielonego mięsa drobiowego dodaj przesmażone pieczarki z cebulą, bułkę tartą, rozmącone jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Pora na nadzienie. Pieczarki posiekaj grubo. Rozgrzej na patelni masło, dodaj pieczarki i smaż 2-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem.
- Na patelnię dodaj cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Rozłóż arkusz papieru do pieczenia, na nim z masy uformuj prostokątny placek, rozłóż na nim nadzienie pieczarkowe z cebulą
- Unosząc brzeg papieru do pieczenia, zwiń mięsny placek w rulon. Zawiń go ciasto w arkusz papieru.
- Rulon przełóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw w papierze 15 minut, następnie rozwiń i pokrój na plastry.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?