Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Efektowny klops z drobiu i cukinii
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Klops z mięsa drobiowego i cukinii to jedno z tych pysznych dań sezonowych, które zawsze robię latem. Gdy cukinia osiąga najniższą cenę, można zaszaleć i zrobić efektowną i bardzo smaczną pieczeń rzymską w stylu swojskiego klopsa. W przepisie nie ma tartej bułki, ani innych dodatków węglowodanowych. Po prostu czyste mięso, warzywa i trochę parmezanu dla podkręcenia smaku. Polecam!
Składniki
500 g mielonego mięsa drobiowego
2 cukinie, starte na tarce o dużych otworach
1 cukinia, pokrojona pionowo na cienkie plastry
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego parmezanu
1/4 szklanki groszku cukrowego, wyłuskanego
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka oregano
sól
1 forma keksowa średnich rozmiarów
2 łyżeczki oleju do przygotowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
Dwie cukinie zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać 1 łyżeczką soli i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć. W ten sposób pozbywamy się części wilgoci zawartej w cukinii.
Jedną cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, będą potrzebne do wyłożenia foremki.
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W misce wymieszać mielone mięso, startą cukinię, rozmącone jajka, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy: pieprz, oregano i parmezan. Nie należy solić już masy, ponieważ cukinia była już solona, a parmezan jest również dość słony.
Do mieszaniny mięsa dodać zielony groszek i lekko przemieszać.
Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć plastrami cukinii, układając je na zakładkę. Napełnić formę masą mięsną.
Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem
Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl
Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Szczególnie, gdy cukinia staje się tania jak barszcz. Co wybierasz?
Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę
Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato
Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka