Soczysty klops z mięsa drobiowego i cukinii: nigdy nie jedliście lepszego

Efektowny klops z drobiu i cukinii
Autor: Shutterstock Efektowny klops z drobiu i cukinii
łatwy
30 min
4

Klops z mięsa drobiowego i cukinii to jedno z tych pysznych dań sezonowych, które zawsze robię latem. Gdy cukinia osiąga najniższą cenę, można zaszaleć i zrobić efektowną i bardzo smaczną pieczeń rzymską w stylu swojskiego klopsa. W przepisie nie ma tartej bułki, ani innych dodatków węglowodanowych. Po prostu czyste mięso, warzywa i trochę parmezanu dla podkręcenia smaku. Polecam! 

Więcej przepisów z cukinią lub kabaczkiem

Jeśli po prostu kochasz cukinię i wciąż szukasz nowych sposobów przygotowania cukinii, wybrałam dla Ciebie kilka świetnych przepisów przygotowanych przez redaktorki serwisu Beszamel.pl

Placki, zapiekanki i ciasta z cukinii to idealna dania sezonowe. Szczególnie, gdy cukinia staje się tania jak barszcz. Co wybierasz?

Pieczone placki z cukinii: chrupiący i pyszny pomysł na obiad lub przekąskę

Plastry cukinii panierowane i pieczone w piekarniku: idealne na lato

Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka

Zapiekane roladki z cukinii - przepyszne i niedrogie

Dietetyczne ciasto z cukinii - czekoladowe i zdrowe

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 cukinie, starte na tarce o dużych otworach
  • 1 cukinia, pokrojona pionowo na cienkie plastry
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 szklanki groszku cukrowego, wyłuskanego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • 1 forma keksowa średnich rozmiarów
  • 2 łyżeczki oleju do przygotowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie cukinie zetrzeć na tarce o dużych otworach, przełożyć do sitka lub durszlaka, posypać 1 łyżeczką soli i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć. W ten sposób pozbywamy się części wilgoci zawartej w cukinii.
  • Jedną cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry, będą potrzebne do wyłożenia foremki. 
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • W misce wymieszać mielone mięso, startą cukinię, rozmącone jajka, posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy: pieprz, oregano i parmezan. Nie należy solić już masy, ponieważ cukinia była już solona, a parmezan jest również dość słony. 
  • Do mieszaniny mięsa dodać zielony groszek i lekko przemieszać.
  • Formę keksową posmarować olejem, wyłożyć plastrami cukinii, układając je na zakładkę. Napełnić formę masą mięsną. 
  • Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180°C.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej