Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną [WIDEO]

Mielone kotlety drobiowe z czosnkiem i cytryną [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mielone kotlety drobiowe są delikatne w smaku. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mielone kotlety z filetu drobiowego są w smaku subtelne. Doprawione czosnkiem i skórką z cytryny zyskują nowy, pełny wymiar. Doskonale smakują dzieciom i seniorom. Świetnie pasują do klusek kładzionych lub makaronu w towarzystwie sosu pieczarkowego lub pomidorowego. 

Składniki

  • ok. 1,2 kg  filetu drobiowego (piersi kurczaka lub indyka)

  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku

  • 1 cytryna

  • 2 jajka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 cebule

  • sól

  • pieprz czarny świeżo mielony

  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Opłukane i osuszone filety mielimy w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką,  cebulami i czosnkiem.

  • Dodajemy startą na drobnej tarce skórkę z wyparzonej cytryny, pieprz, sól, sok z cytryny oraz dwa jajka.

  • Masę dokładnie wyrabiamy.

  • Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy w mące.

  • Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na rumiano.

  • Obniżamy temperaturę i dosmażamy pod przykryciem.

  • Kotlety podajemy z kluskami kładzionymi i sosem pieczarkowym

Ocena: 3,5