Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste kotlety mielone z pysznym nadzieniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem to pyszny obiad za półdarmo. Niedrogie nadzienie zwiększy nam ilość otrzymanych kotletów. Nadwyżki warto zamrozić na później i wykorzystać wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie sycącego obiadu. Oszczędne kotlety z dostępnych produktów będą smakować każdemu. 

Składniki

  • Na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka

  • 1 cebula, drobno posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 1 jajko

  • sól i pieprz

  • Na nadzienie:

  • 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej

  • 2 łyżki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia (ewentualnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt zwarta, dodać 1-3 łyżek wody. 

  • Przygotować nadzienie: ugotowane jajka posiekać, dodać ser, masło i natkę pietruszki, wymieszać na jednorodną masę.

  • Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.

  • Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do  zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu. 

  • Podawać z ziemniakami i mizerią. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3