Jak przyrządzić miękką i soczystą wołowinę? Jeden naturalny składnik czyni cuda
Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste kotlety mielone z pysznym nadzieniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem to pyszny obiad za półdarmo. Niedrogie nadzienie zwiększy nam ilość otrzymanych kotletów. Nadwyżki warto zamrozić na później i wykorzystać wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie sycącego obiadu. Oszczędne kotlety z dostępnych produktów będą smakować każdemu.
Składniki
Na kotlety:
500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 łyżki tartej bułki
1 jajko
sól i pieprz
Na nadzienie:
100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia (ewentualnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt zwarta, dodać 1-3 łyżek wody.
Przygotować nadzienie: ugotowane jajka posiekać, dodać ser, masło i natkę pietruszki, wymieszać na jednorodną masę.
Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu.
Podawać z ziemniakami i mizerią.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska