Karkówka z garnka przygotowana w kilka chwil. Pieczone mięso się do niej nie umywa
Dieta bezglutenowa
Pieczona karkówka zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. Wszyscy uwielbiają ją ze względu na łatwość przygotowań, możliwość modyfikacji i fantastyczny smak. Ma ona jednak jeden spory minus - czas przygotowania. Warto więc wypróbować o wiele szybszy przepis na karkówkę z garnka. W zaledwie kilka chwil przygotujemy w ten sposób wspaniały obiad dla całej rodziny.
Szybki przepis na karkówkę z garnka - potrzebne składniki
Gotowana karkówka jest idealnym pomysłem na obiad. Robi się ją o wiele szybciej niż pieczoną, a smakuje obłędnie. Z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy. Co więcej, większość składników do tego dania najpewniej mamy już w domu. Dzięki temu przepisowi mięso wychodzi idealnie soczyste. Co będziemy potrzebować do karkówki z garnka?
- Karkówkę
- czosnek
- majeranek
- sól
- słodką paprykę
- czosnek
Karkówka z garnka - jak przygotować?
Najważniejszą i w sumie jedyną rzeczą, którą musimy zrobić przygotowując karkówkę z garnka jest jej dokładna zamarynowanie. Dzięki temu nasze mięso będzie smakowało wybornie. Nasze mięso płuczemy i wkładamy do miski. Nacieramy je dokładnie solą, majerankiem i słodką papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do miski z mięsem. Całość zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin - a najlepiej na całą noc - do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do garnka. Dolewamy wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez ok. 40 minut. Następnie odwracamy karkówkę, dolewamy wody i dusimy znów 40 minut. Po tym czasie nasza karkówka jest gotowa do jedzenia. Można ją podawać na ciepło z sosem, surówką i ziemniakami lub poczekać do całkowitego wystygnięcia i używać na przykład do kanapek czy sałatek. Sam przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a szykuje się go znacznie szybciej niż mięso z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki bez kości
- 200 ml wody
- 10 g soli
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę dokładnie płuczemy i wkładamy do miski.
- Mięso przyprawiamy solą, majerankiem i papryką.
- Dokładnie wcieramy przyprawy.
- Czosnek przesiskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
- Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Mięso wkładamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy siłę palnika i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
- Następnie obracamy ją na drugą stronę, dolewamy wody i dusimy kolejne 40 minut.