Karkówka z garnka przygotowana w kilka chwil. Pieczone mięso się do niej nie umywa

2024-03-20
Kinga Goldstein
Karkówka z garnka gotowa w kilka chwil. Pieczone mięso się do niej nie umywa
Autor: Shutterstock.com Szybka karkówka z garnka. Idealny obiad dla całej rodziny
łatwy
5 min
8

Dieta bezglutenowa

Pieczona karkówka zawsze jest świetnym pomysłem na obiad. Wszyscy uwielbiają ją ze względu na łatwość przygotowań, możliwość modyfikacji i fantastyczny smak. Ma ona jednak jeden spory minus - czas przygotowania. Warto więc wypróbować o wiele szybszy przepis na karkówkę z garnka. W zaledwie kilka chwil przygotujemy w ten sposób wspaniały obiad dla całej rodziny.

Szybki przepis na karkówkę z garnka - potrzebne składniki

Gotowana karkówka jest idealnym pomysłem na obiad. Robi się ją o wiele szybciej niż pieczoną, a smakuje obłędnie. Z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy. Co więcej, większość składników do tego dania najpewniej mamy już w domu. Dzięki temu przepisowi mięso wychodzi idealnie soczyste. Co będziemy potrzebować do karkówki z garnka?

  • Karkówkę
  • czosnek
  • majeranek
  • sól
  • słodką paprykę
  • czosnek

Karkówka z garnka - jak przygotować?

Najważniejszą i w sumie jedyną rzeczą, którą musimy zrobić przygotowując karkówkę z garnka jest jej dokładna zamarynowanie. Dzięki temu nasze mięso będzie smakowało wybornie. Nasze mięso płuczemy i wkładamy do miski. Nacieramy je dokładnie solą, majerankiem i słodką papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy do miski z mięsem. Całość zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin - a najlepiej na całą noc - do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do garnka. Dolewamy wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i dusimy przez ok. 40 minut. Następnie odwracamy karkówkę, dolewamy wody i dusimy znów 40 minut. Po tym czasie nasza karkówka jest gotowa do jedzenia. Można ją podawać na ciepło z sosem, surówką i ziemniakami lub poczekać do całkowitego wystygnięcia i używać na przykład do kanapek czy sałatek. Sam przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a szykuje się go znacznie szybciej niż mięso z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki bez kości
  • 200 ml wody
  • 10 g soli 
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę dokładnie płuczemy i wkładamy do miski.
  • Mięso przyprawiamy solą, majerankiem i papryką.
  • Dokładnie wcieramy przyprawy.
  • Czosnek przesiskamy przez praskę i dodajemy do mięsa.
  • Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Mięso wkładamy do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  • Zmniejszamy siłę palnika i dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Następnie obracamy ją na drugą stronę, dolewamy wody i dusimy kolejne 40 minut.
Karkówka czy kiełbasa z grilla? Majówka okiem Polaków #EwelinaPyta
Kinga Goldstein