Karkówka pieczona w keczupie z cebulą i czosnkiem, która rozpływa się w ustach...

Karkówka pieczona w keczupie z cebulą i czosnkiem, która rozpływa się w ustach...
Autor: Shutterstock.com Soczyste i miękkie kotlety karkowe pieczone w keczupie z cebulą i czosnkiem, podane z pieczonymi ziemniakami
łatwy
20 min
8

Dieta bezglutenowa

Karkówka, która rozpływa się w ustach to marzenie każdego smakosza. Mięso wieprzowego schabu karkowego jest przerośnięte tłuszczem. I dlatego soczyste i pyszne. Karkówka pieczona w keczupie z cebulą i czosnkiem jest tego najlepszym dowodem. Wypróbujcie koniecznie! 

Dlaczego mięso pieczone w keczupie jest miękkie?

Keczup pomidorowy zawiera związki naturalnie występujące w pomidorach, które sprzyjają zmiękczaniu mięsa. W skład keczupu wchodzi także ocet, który również przyspiesza denaturyzację mięsa, czyli go gotuje. Jeśli chcecie upiec naprawdę pyszny kawałek mięsa wieprzowego, warto wcześniej zamarynować go w keczupie. Jak długo marynować od 1 godziny do całej nocy. 

Jak zrobić karkówkę pieczoną w keczupie?

  • Przyrządzenie tak pysznej karkówki pieczonej to nie jest specjalna filozofia. Każdy sobie poradzi. Nawet początkujący kucharz. 
  • Mięso pokrojone na kotlety należy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Cebulę i czosnek pokroić na talarki.
  • Wymieszać keczup z koncnetratem pomidorowym (wzmocni efekt zmiękczania mięsa), wodą i przyprawami.
  • Karkówkę, cebulę i czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać przygotowanym sosem. Wymieszać i gotowe.
  • Teraz pora, aby piekarnik pokazał, co umie. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
  • Pieczemy pod przykryciem przez pierwsze 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę lub folię aluminiową i pieczemy jeszcze 45 minut. W sumie mięso powinno się piec 1,5 godziny, czyli około 90 minut.
  • Tak upieczoną karkówkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, gotowanym ryże lub kaszą. Nie zapomnijcie o dużej porcji sałatki ze świeżych warzyw. 

SKŁADNIKI

  • 8 kotletów karkowych lub 1,2 schabu karkowego pokrojonego na plastry
  • 2/3 szklanki ketchupu dobrej jakości
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-4 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety kroimy na połówki. Lekko rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy na plasterki.
  • W naczyniu mieszamy keczup, koncentrat pomidory, wodę, majernaek i tymianek. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego. 
  • W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kotletów karkowych oraz cebulę i czosnek. Wlewamy przygotowany sos. Mieszamy. 
  • Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 200°C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 45 minut. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej