Karkówka pieczona w keczupie z cebulą i czosnkiem, która rozpływa się w ustach...
2022-06-16
łatwy
20 min
8
Dieta bezglutenowa
Karkówka, która rozpływa się w ustach to marzenie każdego smakosza. Mięso wieprzowego schabu karkowego jest przerośnięte tłuszczem. I dlatego soczyste i pyszne. Karkówka pieczona w keczupie z cebulą i czosnkiem jest tego najlepszym dowodem. Wypróbujcie koniecznie!
Dlaczego mięso pieczone w keczupie jest miękkie?
Keczup pomidorowy zawiera związki naturalnie występujące w pomidorach, które sprzyjają zmiękczaniu mięsa. W skład keczupu wchodzi także ocet, który również przyspiesza denaturyzację mięsa, czyli je gotuje. Jeśli chcecie upiec naprawdę pyszny kawałek mięsa wieprzowego, warto wcześniej zamarynować go w keczupie. Jak długo marynować? Od 1 godziny do całej nocy.
Jak zrobić karkówkę pieczoną w keczupie?
- Przyrządzenie tak pysznej karkówki pieczonej to nie jest specjalna filozofia. Każdy sobie poradzi. Nawet początkujący kucharz.
- Mięso pokrojone na kotlety należy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Cebulę i czosnek pokroić na talarki.
- Wymieszać keczup z koncentratem pomidorowym (wzmocni efekt zmiękczania mięsa), wodą i przyprawami.
- Karkówkę, cebulę i czosnek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Polać przygotowanym sosem. Wymieszać i gotowe.
- Teraz pora, aby piekarnik pokazał, co umie. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego do 200°C piekarnika.
- Pieczemy pod przykryciem przez pierwsze 45 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę lub folię aluminiową i pieczemy jeszcze 45 minut. W sumie mięso powinno się piec 1,5 godziny, czyli około 90 minut.
- Tak upieczoną karkówkę podajemy z pieczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem lub kaszą. Nie zapomnijcie o dużej porcji sałatki ze świeżych warzyw.
SKŁADNIKI
- 8 kotletów karkowych lub 1,2 schabu karkowego pokrojonego na plastry
- 2/3 szklanki ketchupu dobrej jakości
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 2-4 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety kroimy na połówki. Lekko rozbijamy. Cebulę i czosnek kroimy na plasterki.
- W naczyniu mieszamy keczup, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek i tymianek. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego.
- W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kotletów karkowych oraz cebulę i czosnek. Wlewamy przygotowany sos. Mieszamy.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 45 minut w temperaturze 200°C. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 45 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne