Karkówka duszona w sosie własnym

Karkówka duszona w sosie własnym
Autor: Shutterstock Karkówkę w sosie własnym można podać z kaszą, kluskami lub po prostu z sałatką ze świeżych warzyw. 
łatwy
15 min
4

Karkówka duszona w sosie własnym to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Miękkie, kruche mięso wieprzowego schabu karkowego cenią sobie wszyscy smakosze. Aromatyczny mięsny sos cebulowy pasuje do kopytek, kaszy gryczanej lub klusek śląskich. 

 

SKŁADNIKI

  • 800 g karkówki
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 700 ml gorącej wody
  • sól,pieprz
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w grubsze plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  • Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor.
  • Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe.
  • Przykryć i dusić ok 20-30 minut, aż karkówka będzie miękka.
  • Mąkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos.
  • Uduszoną karkówkę podawać z ulubionymi dodatkami.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz także: przepis na schab karkowy w sosie pomidorowo-śmietanowym