Karkówka, aż palce lizać. Ta marynata sprawi, że twoje mięso będzie rozpływać się w ustach
Dieta bezglutenowa
Karkówka kojarzy się nam przede wszystkim z sezonem grillowym, kiedy to możemy się zajadać pysznym mięsem prosto z rusztu. Jeśli jednak nie mamy ochoty czekać, aż pogoda zacznie dopisywać, możemy się pokusić o przygotowanie soczystej karkówki z piekarnika. Tu sekretem idealnie przyrządzonego mięsa będzie nic innego jak marynata. Ta sprawi, że karkówka będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Pieczona karkówka - lista składników
Pieczona karkówka jest świetnym pomysłem na ciekawy obiad. Nie wymaga dużej ilości składników i jest prosta w przygotowaniu. Najważniejszym krokiem jest odpowiednie zamarynowanie mięsa, by wzbogacić jego smak. Do pieczonej karkówki potrzebować będziemy:
- musztardę
- oliwę z oliwek
- kolendrę
- czosnek
- wino
- karkówkę
- sok z limonki
Dzięki temu zapewnimy sobie idealną karkówkę na obiad.
Jak przygotować pieczoną karkówkę?
Przygotowanie pieczonej karkówki jest dość proste. Trzeba jednak zacząć dzień wcześniej od zamarynowania mięsa, by przez noc mogło dobrze przesiąknąć marynatą. By ją przygotować, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wysmarować mięso. Tak przygotowaną karkówkę, wkładamy do lodówki i zostawiamy na całą noc. Później nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1,5 godziny. Folię zdejmujemy i zapiekamy w 220 stopniach przez 15 minut.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek musztardy
- 700 g karkówki
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki soku z limonki bądź cytryny
- 2 gałązki kolendry
- sól, pieprz, papryka wędzona - do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Musztardę włożyć do miski, dodać posiekany czosnek i kolendrę, sól pieprz, oliwę z oliwek, sok z limonki, paprykę i dobrze wymieszać.
- Przygotowaną marynatą dobrze posmarować wcześniej przygotowane plastry karkówki i odstawić na noc do lodówki.
- Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego, tak by plastry lekko na siebie zachodziły.
- Na dno wylać wino.
- Przykryć szczelnie wolną aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Piec przez półtorej godziny.
- Zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 stopni piec jeszcze około 15 minut, aż do zarumienienia mięsa.