Karkówka w coli i keczupie - po prostu rozpływa się w ustach!

Karkówka w coli i keczupie
Autor: Shutterstock Tak przyrządzona karkówka jest aromatyczna i soczysta
łatwy
25 min
4

Karkówka w coli i keczupie to danie niesłychanie łatwe do przygotowania. Tak przyrządzona karkówka jest miękka, soczysta, a na dodatek przypomina smakiem żeberka w sosie BBQ. W ten sam sposób można oczywiście przygotować także żeberka.

Karkówka - jak ją upiec, by była miękka i soczysta

Karkówka w coli to jeden ze sprawdzonych sposobów na miękkie i soczyste mięso. Sprzyja temu cukier zawarty w coli i kwas ortofosforowy, który nie tylko zapewnia napojowi kwaskowaty smak i chroni przed zepsuciem,  ale też mięsu - regulację białek, dzięki której mięso łatwo kruszeje.

Miękkość i soczystość karkówce w coli zapewnia też dodatek keczupu i musztardy. Oba sosy sprzyjają kruszeniu mięsa, a ich smak w połączeniu ze słodką colą sprawia, że mięso staje się smaczniejsze. Cukry zawarte w coli i keczupie podczas pieczenia lekko się karmelizują, co zapewnia mięsu nie tylko ciekawy aromat, ale i piękny wygląd.

SKŁADNIKI

  • ok.1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • przyprawy:sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona
  • olej
  • Sos:
  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka łagodnego ketchupu
  • 1 łyżka ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso.
  • Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
  • Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami, a następnie przesmażyć na patelni.
  • Mięso ułożyć na cebuli.
  • Składniki sosu starannie wymieszać i polać nim mięso.
  • Piec około 1 godzinę w 170-180 stopniach.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej