Karkówka w coli i keczupie - po prostu rozpływa się w ustach!
Karkówka w coli i keczupie to danie niesłychanie łatwe do przygotowania. Tak przyrządzona karkówka jest miękka, soczysta, a na dodatek przypomina smakiem żeberka w sosie BBQ. W ten sam sposób można oczywiście przygotować także żeberka.
Karkówka - jak ją upiec, by była miękka i soczysta
Karkówka w coli to jeden ze sprawdzonych sposobów na miękkie i soczyste mięso. Sprzyja temu cukier zawarty w coli i kwas ortofosforowy, który nie tylko zapewnia napojowi kwaskowaty smak i chroni przed zepsuciem, ale też mięsu - regulację białek, dzięki której mięso łatwo kruszeje.
Miękkość i soczystość karkówce w coli zapewnia też dodatek keczupu i musztardy. Oba sosy sprzyjają kruszeniu mięsa, a ich smak w połączeniu ze słodką colą sprawia, że mięso staje się smaczniejsze. Cukry zawarte w coli i keczupie podczas pieczenia lekko się karmelizują, co zapewnia mięsu nie tylko ciekawy aromat, ale i piękny wygląd.
SKŁADNIKI
- ok.1 kg karkówki
- 3 cebule
- przyprawy:sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka wędzona
- olej
- Sos:
- 1 szklanka coli
- 1 szklanka łagodnego ketchupu
- 1 łyżka ostrej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju i przełożyć do naczynia, w którym będzie pieczone mięso.
- Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić tłuczkiem.
- Każdy kawałek obficie natrzeć przyprawami, a następnie przesmażyć na patelni.
- Mięso ułożyć na cebuli.
- Składniki sosu starannie wymieszać i polać nim mięso.
- Piec około 1 godzinę w 170-180 stopniach.