Już nie pomidorowy. Teraz domowe gołąbki robi się z tym niebanalnym sosem
Gołąbki, czyli pyszny i aromatyczny farsz mięsny zawinięty w liście kapusty, to klasyczne polskie danie. Przepis na tradycyjne gołąbki pochodzi z XIX wieku z Kresów Wschodnich. Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na pyszne gołąbki. Warto jednak spróbować ich w nowej odsłonie. Zamiast sosu pomidorowego sprawdzi się sos chrzanowy, który zaostrzy danie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na gołąbki w sosie chrzanowym.
Gołąbki w sosie chrzanowym – co jest potrzebne?
Na liście składników, które są potrzebne do przyrządzenia doskonałych gołąbków w sosie na obiad, znajdują się proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach, a także na bazarkach. Lista składników obejmuje produkty, z których robi się farsz oraz sos.
Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia domowych gołąbków w sosie? Niezbędne są takie produkty jak:
- kapusta włoska
- mięso mielone
- cebula
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i majeranek
Dodatkiem, który sprawia, że gołąbki smakują tak dobrze, jest oryginalny sos. Do jego przyrządzenia potrzebnych jest kilka składników:
- woda z gotowania kapusty
- chrzan
- śmietana
- żółtko
- masło
- mąka pszenna
- koperek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić gołąbki w sosie chrzanowym?
Oryginalne gołąbki wypełnione aromatycznym mięsnych farszem, które serwuje się w towarzystwie sosu chrzanowego, nie są trudne. Przepis na ten klasyk polskiej kuchni w nowej odsłonie jest łatwy. Potrawę robi się prawie tak samo jak tradycyjne gołąbki.
Jak więc przygotować niebanalne gołąbki z sosem chrzanowym? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – ugotowanie i podzielenie na liście kapusty
- 2. krok – przygotowanie mięsnego farszu
- 3. krok – zawinięcie gołąbków i upieczenie ich w piekarniku
- 4. krok – przygotowanie sosu chrzanowego
- 5. krok – podanie gołąbków z dodatkiem sosu chrzanowego
Jak podawać gołąbki z sosem chrzanowym?
Pyszne i aromatyczne gołąbki, które doskonale uzupełnia domowy sos chrzanowy, to propozycja na rodzinny obiad. Danie jest wyjątkowo dobre, a sos z dodatkiem tartego chrzanu nadaje potrawie charakteru. Domowe gołąbki są sycące, ale warto podać do nich gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę, aby posiłek był kompletny. Warto przygotować także szybką domową surówkę z warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta włoska
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
sos:- 2 szklanki wody z gotowania kapusty
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści i usunąć głąb. Włożyć na 10 minut do garnka z osoloną wrzącą wodą, tak aby znajdowała się pod jej powierzchnią. Co kilka minut obrócić główkę.
- Kapustę ostrożnie wyjąć z garnka, przełożyć na deskę i rozdzielić na poszczególne liście. Nie wylewać wody.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smaży minutę, cały czas mieszając.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Porcje farszu nakładać na liście kapusty i zawijać jak gołąbki. Układać obok siebie w formie do zapiekania.
- Do formy wlać wodę z gotowania kapusty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 90 minut.
- W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, a następnie wlać odrobinę wody z gotowania kapusty i zagotować. Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Rondelek zestawić z ognia. Dodać żółtko i posiekany koperek. Energicznie i dokładnie wymieszać.
- Gołąbki podawać z sosem chrzanowym z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.