Już nie pomidorowy. Teraz domowe gołąbki robi się z tym niebanalnym sosem
                  Gołąbki, czyli pyszny i aromatyczny farsz mięsny zawinięty w liście kapusty, to klasyczne polskie danie. Przepis na tradycyjne gołąbki pochodzi z XIX wieku z Kresów Wschodnich. Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na pyszne gołąbki. Warto jednak spróbować ich w nowej odsłonie. Zamiast sosu pomidorowego sprawdzi się sos chrzanowy, który zaostrzy danie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na gołąbki w sosie chrzanowym.
Gołąbki w sosie chrzanowym – co jest potrzebne?
Na liście składników, które są potrzebne do przyrządzenia doskonałych gołąbków w sosie na obiad, znajdują się proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach, a także na bazarkach. Lista składników obejmuje produkty, z których robi się farsz oraz sos.
Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia domowych gołąbków w sosie? Niezbędne są takie produkty jak:
- kapusta włoska
 - mięso mielone
 - cebula
 - czosnek
 - przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i majeranek
 
Dodatkiem, który sprawia, że gołąbki smakują tak dobrze, jest oryginalny sos. Do jego przyrządzenia potrzebnych jest kilka składników:
- woda z gotowania kapusty
 - chrzan
 - śmietana
 - żółtko
 - masło
 - mąka pszenna
 - koperek
 - przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 
Jak zrobić gołąbki w sosie chrzanowym?
Oryginalne gołąbki wypełnione aromatycznym mięsnych farszem, które serwuje się w towarzystwie sosu chrzanowego, nie są trudne. Przepis na ten klasyk polskiej kuchni w nowej odsłonie jest łatwy. Potrawę robi się prawie tak samo jak tradycyjne gołąbki.
Jak więc przygotować niebanalne gołąbki z sosem chrzanowym? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – ugotowanie i podzielenie na liście kapusty
 - 2. krok – przygotowanie mięsnego farszu
 - 3. krok – zawinięcie gołąbków i upieczenie ich w piekarniku
 - 4. krok – przygotowanie sosu chrzanowego
 - 5. krok – podanie gołąbków z dodatkiem sosu chrzanowego
 
Jak podawać gołąbki z sosem chrzanowym?
Pyszne i aromatyczne gołąbki, które doskonale uzupełnia domowy sos chrzanowy, to propozycja na rodzinny obiad. Danie jest wyjątkowo dobre, a sos z dodatkiem tartego chrzanu nadaje potrawie charakteru. Domowe gołąbki są sycące, ale warto podać do nich gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę, aby posiłek był kompletny. Warto przygotować także szybką domową surówkę z warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 kapusta włoska
 - 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
 - 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka suszonego majeranku
 - sól, pieprz
 
sos:- 2 szklanki wody z gotowania kapusty
 - 4 łyżki tartego chrzanu
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - 1 żółtko
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści i usunąć głąb. Włożyć na 10 minut do garnka z osoloną wrzącą wodą, tak aby znajdowała się pod jej powierzchnią. Co kilka minut obrócić główkę.
 - Kapustę ostrożnie wyjąć z garnka, przełożyć na deskę i rozdzielić na poszczególne liście. Nie wylewać wody.
 - Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smaży minutę, cały czas mieszając.
 - Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
 - Porcje farszu nakładać na liście kapusty i zawijać jak gołąbki. Układać obok siebie w formie do zapiekania.
 - Do formy wlać wodę z gotowania kapusty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 90 minut.
 - W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, a następnie wlać odrobinę wody z gotowania kapusty i zagotować. Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Rondelek zestawić z ognia. Dodać żółtko i posiekany koperek. Energicznie i dokładnie wymieszać.
 - Gołąbki podawać z sosem chrzanowym z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.