Już nie pomidorowy. Teraz domowe gołąbki robi się z tym niebanalnym sosem

gołąbki w sosie chrzanowym
Autor: Shutterstock Domowe gołąbki z tym sosem smakują pysznie. Szybko zapomnisz o pomidorowym
łatwy
45 min
4

Gołąbki, czyli pyszny i aromatyczny farsz mięsny zawinięty w liście kapusty, to klasyczne polskie danie. Przepis na tradycyjne gołąbki pochodzi z XIX wieku z Kresów Wschodnich. Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na pyszne gołąbki. Warto jednak spróbować ich w nowej odsłonie. Zamiast sosu pomidorowego sprawdzi się sos chrzanowy, który zaostrzy danie. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na gołąbki w sosie chrzanowym.

Gołąbki w sosie chrzanowym – co jest potrzebne?

Na liście składników, które są potrzebne do przyrządzenia doskonałych gołąbków w sosie na obiad, znajdują się proste i niedrogie produkty. Są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach, a także na bazarkach. Lista składników obejmuje produkty, z których robi się farsz oraz sos.

Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia domowych gołąbków w sosie? Niezbędne są takie produkty jak:

  • kapusta włoska
  • mięso mielone
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i majeranek

Dodatkiem, który sprawia, że gołąbki smakują tak dobrze, jest oryginalny sos. Do jego przyrządzenia potrzebnych jest kilka składników:

  • woda z gotowania kapusty
  • chrzan
  • śmietana
  • żółtko
  • masło
  • mąka pszenna
  • koperek
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić gołąbki w sosie chrzanowym?

Oryginalne gołąbki wypełnione aromatycznym mięsnych farszem, które serwuje się w towarzystwie sosu chrzanowego, nie są trudne. Przepis na ten klasyk polskiej kuchni w nowej odsłonie jest łatwy. Potrawę robi się prawie tak samo jak tradycyjne gołąbki.

Jak więc przygotować niebanalne gołąbki z sosem chrzanowym? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe.

  • 1. krok – ugotowanie i podzielenie na liście kapusty
  • 2. krok – przygotowanie mięsnego farszu
  • 3. krok – zawinięcie gołąbków i upieczenie ich w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu chrzanowego
  • 5. krok – podanie gołąbków z dodatkiem sosu chrzanowego

Jak podawać gołąbki z sosem chrzanowym?

Pyszne i aromatyczne gołąbki, które doskonale uzupełnia domowy sos chrzanowy, to propozycja na rodzinny obiad. Danie jest wyjątkowo dobre, a sos z dodatkiem tartego chrzanu nadaje potrawie charakteru. Domowe gołąbki są sycące, ale warto podać do nich gotowane ziemniaki, ryż lub kaszę, aby posiłek był kompletny. Warto przygotować także szybką domową surówkę z warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 2 szklanki wody z gotowania kapusty
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści i usunąć głąb. Włożyć na 10 minut do garnka z osoloną wrzącą wodą, tak aby znajdowała się pod jej powierzchnią. Co kilka minut obrócić główkę.
  • Kapustę ostrożnie wyjąć z garnka, przełożyć na deskę i rozdzielić na poszczególne liście. Nie wylewać wody.
  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smaży minutę, cały czas mieszając.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Porcje farszu nakładać na liście kapusty i zawijać jak gołąbki. Układać obok siebie w formie do zapiekania.
  • Do formy wlać wodę z gotowania kapusty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 90 minut.
  • W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, a następnie wlać odrobinę wody z gotowania kapusty i zagotować. Dodać chrzan i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Rondelek zestawić z ognia. Dodać żółtko i posiekany koperek. Energicznie i dokładnie wymieszać.
  • Gołąbki podawać z sosem chrzanowym z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej