Jesienny sposób na klasykę. Wystarczy dodać do niej jedno warzywo

Jesienny sposób na klasykę. Wystarczy dodać do niej jedno warzywo
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kremowa konsystencja, lekka słodycz i cała masa smaku. Ten przepis to prawdziwy comfort food, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Mac and cheese z dyniowym skrętem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie tylko wybornie smakuje, ale również jest prosty w przygotowaniu. Przygotuj tę jesienną wersję klasyka.

Klasyk w innej wersji. Tego trzeba spróbować

Aromatyczny mac and cheese z dynią to jesienna wersja klasycznego comfort foodu. Nie tylko będzie miał on dzięki temu dodatkowi przepiękny, złocisto-pomarańczowy, kolor, ale też wyjdzie lżejszy, kremowy i delikatnie słodki. To perfekcyjny dodatek, który idealna pasuje.

Makaron z serem to bez wątpienia klasyk, który kochają miliony. Jest prosty do przygotowania, a wychodzi pełen smaku i aromatu. Kremowy sos z charakterystycznym, serowym smakiem i makaron - to połączenia, które kradnie serca. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze dynie, to wyniesiemy nasze danie na zupełnie nowy poziom.

Można jeszcze prościej. Obiad dla całej rodziny

W naszym przepisie na sam koniec zapiekamy makaron z odrobiną bułki tartej i masła. Dzięki temy ma on ciekawy kontrast tekstur. Jeśli jednak zależy nam na czasie lub po prostu nie chcemy włączać piekarnika, nasz makaron można podawać prosto z patelni.

Do danie to idealny sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny - bez długiego stania przy garach czy trudno dostępnych składników. Wystarczy chwila wolnego czasu i kilka prostych produktów.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu penne
  • 300 g dyni
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 g sera cheddar 
  • 50 g parmezanu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta i odrobina masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obieramy i kroimy w ostkę.
  • Gotujemy ją w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
  • Odcedzamy i miksujemy na purée.
  • W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
  • Na patelni roztapiamy masło.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy mąkę i mieszamy.
  • Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając.
  • Dodajemy śmietanę, dynią i przyprawy.
  • Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser.
  • Mieszamy aż się rozpuści.
  • Mieszamy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Bułkę tartą mieszamy z masłem i posypujemy nią makaron.
  • Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej