Jesienny sposób na klasykę. Wystarczy dodać do niej jedno warzywo

Dieta wegetariańska
Kremowa konsystencja, lekka słodycz i cała masa smaku. Ten przepis to prawdziwy comfort food, który sprawdzi się o każdej porze dnia. Mac and cheese z dyniowym skrętem to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Nie tylko wybornie smakuje, ale również jest prosty w przygotowaniu. Przygotuj tę jesienną wersję klasyka.
Klasyk w innej wersji. Tego trzeba spróbować
Aromatyczny mac and cheese z dynią to jesienna wersja klasycznego comfort foodu. Nie tylko będzie miał on dzięki temu dodatkowi przepiękny, złocisto-pomarańczowy, kolor, ale też wyjdzie lżejszy, kremowy i delikatnie słodki. To perfekcyjny dodatek, który idealna pasuje.
Makaron z serem to bez wątpienia klasyk, który kochają miliony. Jest prosty do przygotowania, a wychodzi pełen smaku i aromatu. Kremowy sos z charakterystycznym, serowym smakiem i makaron - to połączenia, które kradnie serca. Jeśli do tego dorzucimy jeszcze dynie, to wyniesiemy nasze danie na zupełnie nowy poziom.
Można jeszcze prościej. Obiad dla całej rodziny
W naszym przepisie na sam koniec zapiekamy makaron z odrobiną bułki tartej i masła. Dzięki temy ma on ciekawy kontrast tekstur. Jeśli jednak zależy nam na czasie lub po prostu nie chcemy włączać piekarnika, nasz makaron można podawać prosto z patelni.
Do danie to idealny sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny - bez długiego stania przy garach czy trudno dostępnych składników. Wystarczy chwila wolnego czasu i kilka prostych produktów.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu penne
- 300 g dyni
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- 150 g sera cheddar
- 50 g parmezanu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- bułka tarta i odrobina masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy i kroimy w ostkę.
- Gotujemy ją w osolonej wodzie, aż będzie miękka.
- Odcedzamy i miksujemy na purée.
- W osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
- Na patelni roztapiamy masło.
- Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy mąkę i mieszamy.
- Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając.
- Dodajemy śmietanę, dynią i przyprawy.
- Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser.
- Mieszamy aż się rozpuści.
- Mieszamy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Bułkę tartą mieszamy z masłem i posypujemy nią makaron.
- Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.