Makaron serowy: przepis na mac and cheese, czyli amerykański klasyk
2023-06-13
łatwy
15 min
2
Makaron serowy to łatwe do przygotowania, sycące danie, za którym przepadają dzieci a nie pogardzą nim również dorośli. To nic innego niż klasyczny mac and cheese, uwielbiany przez Amerykanów. Proste domowe danie, które sprawdzi się na lunch, obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu typu kolanka
- 2 płaskie łyżki masła
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
- 150 g sera cheddar (z braku cheddara można użyć sera tylżyckiego lub gouda)
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie gdy makaron się gotuje na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
- Do tak przygotowanej zasmażki stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, aby sos był gładki.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka.
- Do sosu dodać ugotowany, odcedzony makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Zobacz nasze inne przepisy na proste i niedrogie dania z makaronu