Makaron serowy: przepis na mac and cheese, czyli amerykański klasyk

Makaron serowy: przepis na mac and cheese, czyli amerykański klasyk
Autor: Shutterstock Makaron serowy smakuje małym i dużym
łatwy
15 min
2

Makaron serowy to łatwe do przygotowania, sycące danie, za którym przepadają dzieci a nie pogardzą nim również dorośli. To nic innego niż klasyczny mac and cheese, uwielbiany przez Amerykanów. Proste domowe danie, które sprawdzi się na lunch, obiad lub ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu typu kolanka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka (+ więcej do regulowania gęstości sosu)
  • 150 g sera cheddar (z braku cheddara można użyć sera tylżyckiego lub gouda)
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • W czasie gdy makaron się gotuje na patelni na niewielkim ogniu rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
  • Do tak przygotowanej zasmażki stopniowo wlewać zimne mleko, cały czas mieszając, aby sos był gładki.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sosu i wymieszać. Obficie doprawić pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać więcej mleka.
  • Do sosu dodać ugotowany, odcedzony makaron i wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zobacz nasze inne przepisy na proste i niedrogie dania z makaronu

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej