Jednogarnkowy makaron z kurczakiem i warzywami. Zrobisz go błyskawicznie

jednogarnkowy makaron z kurczakiem
Autor: Shutterstock Jednogarnkowy makaron z kurczakiem to prosty i szybki przepis na sycący obiad.
łatwy
20 min
4

Pyszny makaron z kurczakiem oraz obłędnym sosem podany z odrobiną startego parmezanu to propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Danie przyrządza się tylko w jednym garnku z prostych składników. Czas przygotowania wynosi zaledwie 20 minut, dlatego można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Poznajcie łatwy przepis na jednogarnkowy makaron z kurczakiem.

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem na obiad

Pyszny i aromatyczny makaron z kurczakiem to super pomysł na rodzinny obiad. Sprawdzi się przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Można je kupić bez względu na pogodę. Danie jest gęste i sycące, pełna smaku i przyjemnego aromatu. Makaron z kurczakiem przyrządza się tylko w jednym garnku. Pozwala to zaoszczędzić czas i zachować porządek w kuchni.

Jak zrobić jednogarnkowy makaron z kurczakiem?

Przepis na makaron z kurczakiem z jednego garnka nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony. Najlepiej użyć większego garnka z grubym dnem. Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli oraz papryki. Następnie dodaje się pierś kurczaka i chwilę smaży. Do garnka wkłada się czosnek i krojone pomidory z puszki oraz wlewa się passatę pomidorową. Należy też dodać surowy makaron. Może to być penne, kokardki lub kolanka. Danie świetnie smakuje również z makaronem pełnoziarnistym. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego lub mięsnego oraz śmietanki, która zapewni kremową konsystencję sosu. Na koniec potrawę trzeba jeszcze doprawić. Gotowe!

Czym wzbogacić jednogarnkowy makaron z kurczakiem?

To podstawowy przepis na pyszny domowy obiad z makaronem i kurczakiem. Danie można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą smak i sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Do jednogarnkowego makaronu z kurczakiem świetnie pasują pieczarki, boczniaki lub kurki. Nadadzą przyjemnego grzybowego aromatu. Do garnka można wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, bakłażana, cukinię czy czerwoną fasolę. Pierś kurczaka zastąpi indyk, a zwykłą cebulę czerwona lub szalotka.

SKŁADNIKI

  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 350 g makaronu
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W większym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na dużym ogniu około 3 minut, cały czas mieszając.
  • Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 5 minut.
  • Wlać passatę pomidorową. Dodać krojone pomidory i makaron. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
  • Wlać bulion i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotować na średnim ogniu, aż makaron stanie się al dente. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Podawać od razu posypane startym parmezanem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej