Jednogarnkowy makaron z kurczakiem i warzywami. Zrobisz go błyskawicznie
Pyszny makaron z kurczakiem oraz obłędnym sosem podany z odrobiną startego parmezanu to propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Danie przyrządza się tylko w jednym garnku z prostych składników. Czas przygotowania wynosi zaledwie 20 minut, dlatego można je robić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Poznajcie łatwy przepis na jednogarnkowy makaron z kurczakiem.
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem na obiad
Pyszny i aromatyczny makaron z kurczakiem to super pomysł na rodzinny obiad. Sprawdzi się przez cały rok, ponieważ składniki są zawsze w sklepach. Można je kupić bez względu na pogodę. Danie jest gęste i sycące, pełna smaku i przyjemnego aromatu. Makaron z kurczakiem przyrządza się tylko w jednym garnku. Pozwala to zaoszczędzić czas i zachować porządek w kuchni.
Jak zrobić jednogarnkowy makaron z kurczakiem?
Przepis na makaron z kurczakiem z jednego garnka nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według przepisu krok po kroku, a danie uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony. Najlepiej użyć większego garnka z grubym dnem. Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebuli oraz papryki. Następnie dodaje się pierś kurczaka i chwilę smaży. Do garnka wkłada się czosnek i krojone pomidory z puszki oraz wlewa się passatę pomidorową. Należy też dodać surowy makaron. Może to być penne, kokardki lub kolanka. Danie świetnie smakuje również z makaronem pełnoziarnistym. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego lub mięsnego oraz śmietanki, która zapewni kremową konsystencję sosu. Na koniec potrawę trzeba jeszcze doprawić. Gotowe!
Czym wzbogacić jednogarnkowy makaron z kurczakiem?
To podstawowy przepis na pyszny domowy obiad z makaronem i kurczakiem. Danie można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą smak i sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Do jednogarnkowego makaronu z kurczakiem świetnie pasują pieczarki, boczniaki lub kurki. Nadadzą przyjemnego grzybowego aromatu. Do garnka można wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, bakłażana, cukinię czy czerwoną fasolę. Pierś kurczaka zastąpi indyk, a zwykłą cebulę czerwona lub szalotka.
SKŁADNIKI
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 500 g piersi kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 350 g makaronu
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W większym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na dużym ogniu około 3 minut, cały czas mieszając.
- Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć około 5 minut.
- Wlać passatę pomidorową. Dodać krojone pomidory i makaron. Wymieszać i zmniejszyć ogień.
- Wlać bulion i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Gotować na średnim ogniu, aż makaron stanie się al dente. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać od razu posypane startym parmezanem.