Jak zrobić idealne żeberka z piekarnika? Przepis na soczyste mięso z chrupiącą skórką

Jak zrobić idealne żeberka z piekarnika? Przepis na soczyste mięso z chrupiącą skórką
Autor: Shutterstock Jak zrobić idealne żeberka z piekarnika? Przepis na soczyste mięso z chrupiącą skórką
łatwy
20 min
4

Soczyste żeberka pieczone w marynacie to idealna propozycja na obiad dla miłośników aromatycznego mięsa. Przygotowane w niskiej temperaturze, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku, mięso rozpływa się w ustach. Poznaj najlepszy przepis na żeberka, które zachwycą wszystkich domowników i gości.

Jak zrobić idealne żeberka pieczone?

Przygotowanie doskonałych pieczonych żeberek zaczyna się od wyboru odpowiedniego mięsa. Wybieraj żeberka, które mają sporo mięsa – zarówno te w paski, jak i trójkąty będą idealne. Dzięki dobrze dobranemu mięsu uzyskasz soczysty i pełen smaku rezultat.

Pieczone żeberka - marynata pełna aromatu

Kluczem do idealnych żeberek jest marynata. Wystarczy oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sos sojowy i przyprawy, takie jak czosnek i tymianek, by nadać mięsu głęboki, intensywny smak. Marynowanie przez minimum godzinę, a najlepiej przez całą noc, sprawi, że mięso będzie delikatne i pełne aromatu.

Pieczone żeberka w niskiej temperaturze

Sekret soczystych żeberek tkwi w odpowiednim pieczeniu. Ustaw piekarnik na 160°C i piecz żeberka przez 90 minut, aby były miękkie i odchodziły od kości. Jeśli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C.

Zobacz również:

Jaką wodą zalać suszone grzyby? Nie popełniaj tego błędu

Jak przechowywać suszone grzyby

Jak długo gotować suszone grzyby do uszek, pierogów, krokietów

Moczenie grzybów suszonych

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Prosta instrukcja

SKŁADNIKI

  • 2 kg żeberek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • Tymianek
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
  • Natrzyj żeberka marynatą, odstaw na 1-12 godzin.
  • Obsmaż żeberka z każdej strony.
  • Piecz przez 90 minut w temperaturze 160°C.
  • Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę do 200°C, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej