Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem: sprytny patent na obfity obiad
Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem to sprytny patent na obfity obiad. Gruzja to kraj górzysty, a wydarcie ziemi plonów jest bardzo trudne. Dlatego kuchnia gruzińska bogata jest w przepisy wykorzystujące niewiele mięsa, a dużo warzyw. Mięsny gulasz z bakłażanem wybornie smakuje, a w sezonie na te pyszne warzywa jest po prostu tańszą alternatywą mięsa. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego przepis na obfity obiad z mięsa i warzyw!
Właściwości bakłażana
Wartości odżywcze bakłażanów nie są zbyt duże. Gruszki miłosne zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia, sporo błonnika i glukozy. Co prawda 100 g oberżyny to tylko 30 kalorii, ale bakłażan niesamowicie nasiąka olejem i dlatego warto wcześniej odpowiednio go spreparować.
Po co soli się bakłażana?
Bakłażany mają miąższ gąbczasty, nasycony wodą. Aby usunąć nadmiar wilgoci z bakłażana, tradycyjnie soli się pokrojonego na plastry lub kubiki i odstawia na kilka minut. Następnie delikatnie należy odcisnąć nadmiar wody lub osuszyć papierowymi ręcznikami. Istnieje przekonanie, że należy to robić, aby usunąć goryczkę z oberżyny. Nie jest to prawda. Obecnie uprawiane odmiany bakłażana nie są gorzkie.
Najlepsze przepisy z bakłażanem
Polecamy sprawdzone przepisy na dania z oberżyną, przepysznym warzywem:
Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku
Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu
Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki
Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler
Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mięsa gulaszowego, wieprzowego lub wołowego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
- 1 papryka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub kminu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso jeśli nie jest pokrojone, pokroić w kostkę wielkości kęsa. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy przekroić na 4 lub 6 części. Bakłażany przygotować wstępnie według przepisu Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju
- Cebulę pokroić na półkola. Marchew pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na kawałki tej samej wielkości co bakłażana.
- W szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i cebulę, smażyć do zrumienienia z każdej strony.
- Dodać marchew i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Dodać przygotowane bakłażany i paprykę. Wymieszać.
- Dodać posiekane łodyżki świeżej kolendry (liście zachować na później), przyprawy i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Zamieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody, aby sos prawie przykrył zawartość rondla.
- Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i zapiekać 40 minut.
- Przed podaniem potrawę posypać listkami kolendry.