Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem: sprytny patent na obfity obiad

2021-03-29
Mięsny gulasz z bakłażanem
Autor: Shutterstock Pożywny gulasz mięsa i bakłażana w sosie pomidorowym
łatwy
45 min
4

Gruziński gulasz mięsny z bakłażanem to sprytny patent na obfity obiad. Gruzja to kraj górzysty, a wydarcie ziemi plonów jest bardzo trudne. Dlatego kuchnia gruzińska bogata jest w przepisy wykorzystujące niewiele mięsa, a dużo warzyw. Mięsny gulasz z bakłażanem wybornie smakuje, a w sezonie na te pyszne warzywa jest po prostu tańszą alternatywą mięsa. Zapraszamy do wypróbowania sprytnego przepis na obfity obiad z mięsa i warzyw!

Właściwości bakłażana

Wartości odżywcze bakłażanów nie są zbyt duże. Gruszki miłosne zawierają dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforu i wapnia, sporo błonnika i glukozy. Co prawda 100 g oberżyny to tylko 30 kalorii, ale bakłażan niesamowicie nasiąka olejem i dlatego warto wcześniej odpowiednio go spreparować.

Po co soli się bakłażana?

Bakłażany mają miąższ gąbczasty, nasycony wodą. Aby usunąć nadmiar wilgoci z bakłażana, tradycyjnie soli się pokrojonego na plastry lub kubiki i odstawia na kilka minut. Następnie delikatnie należy odcisnąć nadmiar wody lub osuszyć papierowymi ręcznikami. Istnieje przekonanie, że należy to robić, aby usunąć goryczkę z oberżyny. Nie jest to prawda. Obecnie uprawiane odmiany bakłażana nie są gorzkie.

Najlepsze przepisy z bakłażanem

Polecamy sprawdzone przepisy na dania  z oberżyną, przepysznym warzywem:

Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Bakłażany w winnym occie

Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler

Placki z bakłażana: zdrowe i pyszne

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mięsa gulaszowego, wieprzowego lub wołowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
  • 1 papryka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub mniej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub kminu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso jeśli nie jest pokrojone, pokroić w kostkę wielkości kęsa. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Bakłażana pokroić na plastry grubości 1 cm, a następnie każdy przekroić na 4 lub 6 części. Bakłażany przygotować wstępnie według przepisu Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju
  • Cebulę pokroić na półkola. Marchew pokroić na plasterki. Paprykę pokroić na kawałki tej samej wielkości co bakłażana.
  • W szerokim rondlu rozgrzać olej, dodać mięso i cebulę, smażyć do zrumienienia z każdej strony.
  • Dodać marchew i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
  • Dodać przygotowane bakłażany i paprykę. Wymieszać.
  • Dodać posiekane łodyżki świeżej kolendry (liście zachować na później), przyprawy i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
  • Dodać przecier pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Zamieszać. W razie potrzeby dolać trochę wody, aby sos prawie przykrył zawartość rondla. 
  • Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić 30 minut lub wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i zapiekać 40 minut.
  • Przed podaniem potrawę posypać listkami kolendry.