Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku

2021-03-29
Zdrowa i sycąca sałatka z grillowanego bakłażana i szpinaku
Autor: Shutterstock Sałatka z grillowanego bakłażana to zdrowy posiłek dla każdego
łatwy
30 min
4

Sałatka z grillowanego bakłażana i młodych liści szpinaku stanowi zdrowy, sycący i świeży posiłek w upalny dzień. Można ją także podać do innych grillowanych potraw. Choć my uwielbiamy sałatkę z bakłażanowo-szpinakową jako samodzielny posiłek południowy lub na kolację. 

Bakłażan, oberżyna, smaczliwka, gruszka miłosna

Bakłażan ma wiele nazw (oberżyna, smaczliwka, gruszka miłosna). To wdzięczne warzywo, które w zależności od rodzaju obróbki może być chrupkie, kremowe lub gąbczaste. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Jest jednym z głównych warzyw powszechnie używanych w kuchni śródziemnomorskiej.  

O tym jak przygotować oberżynę do gotowania

W tym przepisie bakłażan jest grillowany. Jednak jeśli chcemy go smażyć na oleju, to przekonamy się, że specyficzny miąższ bakłażana "pije" tłuszcz niczym gąbka. Można jednak przygotować smaczliwkę w taki sposób, że unikniemy nasiąkniętych tłustych bakłażanów. Koniecznie przeczytajcie Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Istnieje niesłuszny pogląd, że bakłażana należy posolić przed gotowaniem, aby usunąć goryczkę. Współcześnie uprawiane bakłażany naturalnie pozbawione są goryczy. Oberżynę soli się, aby usunąć nadmiar wilgoci i nadać warzywu bardziej zwięzłą teksturę.

Najlepsze przepisy z bakłażanem

Polecamy sprawdzone przepisy z bakłażanem, który jest coraz tańszy, a do tego zdrowy i sycący. 

Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Jeśli spodobają się Wam nasze pyszne pomysły na bakłażana, koniecznie dajcie o tym znać! Piszcie na adres beszamel@grupazpr.pl

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan pokrojony na plastry o grubości 1,5 cm
  • 1 cebula pokrojona na talarki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 (200 g) paczka szpinaku
  • na sos:
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 czubata łyżeczka tahini, pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1,5 cm i lekko posól, aby usunąć nadmiar wilgoci z warzywa. Odstaw.
  • Zrób sos sałatkowy, łącząc wszystkie składniki sosu i mieszając je razem. Oliwę dodaj na końcu, porcjami, aby uzyskać kremową konsystencję.
  • Rozgrzej grill lub patelnie grillową.
  • Przygotuj pozostałe składniki sałatki (posiekaj zioła, cebulę) i dodaj je oraz szpinak do dużej salaterki.
  • Przed grillowaniem delikatnie odciśnij plastry, następnie posmaruj obie strony każdego plastra bakłażana oliwą z oliwek.
  • Grilluj bakłażana na średnim ogniu przez ok. 3-5 minut z każdej strony lub do uzyskania chrupkich plasterków. Bakłażan powinien być zrumieniony i chrupiący na zewnątrz, a miękki i delikatny w środku. Grillowanego bakłażana odstaw na 2-4 minuty, aby trochę przestygł.
  • Dodaj bakłażana do sałatki i wrzuć wszystko razem z dressingiem. Natychmiast podawaj.