Bakłażany w winnym occie

2021-03-29
Bakłażany w winnym occie
Autor: Shutterstock marynowane bakłażany nie tylko na kanapki.
łatwy
150 min
4

Oto pomysł jak zatrzymać smaki lata na dłużej. Bakłażany w zalewie octowej to sposób na urozmaicenie dań zimą.

 

Przepis pochodzi z książki „Przetwory”, którą można kupić w salonikach prasowych i na www.sklep.grupazpr.pl

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów pokrojonych w podłużne plastry
  • 3 średnie cebule
  • 1/4 szklanki oliwy
  • łyżka soli
  • Zalewa:
  • 1 i 1/2 szklanki octu winnego
  • szklanka wody
  • garść świeżych listków bazylii (lub czubata łyżka suszonej)
  • łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany zasypać solą i odstawić na około 2 godziny. Osączyć, osuszyć, lekko obsmażyć
    na oliwie. Osączyć z tłuszczu.
  • Zagotować wodę z octem i łyżką soli.
  • Pokroić cebulę w plasterki.
  • W słoikach układać cebulę, bakłażany i bazylię.
  • Zalać gorącą zalewą i zamknąć słoiki.
  • Pasteryzować przez 10 minut.