Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler

2021-11-23
Musaka z bakłażanem według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Musaka z bakłażanem to pyszne danie kuchni greckiej. Bakłażany zapieczone z mięsnym sosem pomidorowym sycą na długo. Przepis według Magdy Gessler tylko nieznacznie odbiega od greckiego pierwowzoru. Ale kulinarna celebrytka nie byłaby sobą, gdyby nie dodała coś od siebie. Proste i pyszne danie dla każdego, czyli grecka musaka z bakłażanem. 

SKŁADNIKI

  • 600 g mielonego mięso indyka
  • 600 g krojonych pomidorów z puszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 4 bakłażany
  • 3 łyżki olej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 g żółty ser

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokroić bakłażany w plasterki. Posolić i odstawić na 30 minut. W ten sposób pozbawiamy bakłażany nadmiaru wody. Plastry osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem i smażyć 3-4 minuty, aż się zeszkli.
  • Dodać mielone mięso i smażyć mieszając drewnianą łyżką 5 minut. Dodać pomidory, zioła, natkę pietruszki, wlać wino i wymieszać. Dusić 10 minut.
  • Nagrzać piekarnik do 180 C.
  • Nasmarować tłuszczem głębokie, żaroodporne naczynie. Ułożyć na dnie warstwę bakłażanów, potem warstwę sosu mięsnego, potem znowu bakłażany i sos i na wierzch jeszcze raz bakłażany.
  • Posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 40 minut, aż musaka ładnie się przyrumieni.
  •