Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekanka z bakłażanów to świetne danie obiadowe lub ciepła kolacja.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Smakowita zapiekanka we włoskim stylu to doskonałe danie na obiad albo na kolację. Jest bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Podajemy dobry przepis na zapiekankę z bakłażanów.
Składniki
2 bakłażany
2 szklanki sosu pomidorowego
2 opakowania serka topionegoprzyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
liście świeżej bazylii
Przygotowanie krok po kroku:
Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły, a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok. 10 minut do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje, a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano.
W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska