Gołąbki kresowe. Bez mięsa i ryżu, a tak samo pyszne

gołąbki kresowe
Autor: Shutterstock Gołąbki kresowe, czyli dawny przepis na pyszny i niedrogi obiad.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Gołąbki to jedna z naszych ulubionych potraw. Dzięki temu przepisowi można zrobić pyszne gołąbki w wyjątkowo smacznej odsłonie. Chociaż ma w nich ryżu, ani mięsa, smakują przepysznie. Poznajcie sprawdzony przepis kuchni kresowej na gołąbki z ziemniaczanym farszem.

Jak zrobić gołąbki kresowe?

Pochodzący z kuchni kresowej przepis na gołąbki nie jest skomplikowany. Robi się je podobnie do naszych tradycyjnych z farszem mięsnym i ryżem. Przyrządzenie gołąbków kresowych podzielone jest na etapy:

  • 1. etap – podzielenie kapusty na liście i sparzenie ich we wrzątku
  • 2. etap – usmażenie boczku
  • 3. etap – przygotowanie farszu z ziemniaków i przypraw
  • 4. etap – uformowanie gołąbków
  • 5. etap – upieczenie gołąbków

Jak upiec gołąbki kresowe?

Liście kapusty z ziemniaczanym farszem układa się w formie do zapiekania. Należy posmarować ją tłuszczem. Można do tego wykorzystać ten, który został na patelni po smażeniu boczku. Na dnie układa się kilka liści kapusty. Zapobiegnie to przywarciu gołąbków do dna formy. Wlewa się też bulion warzywny. Naczynie trzeba przykryć i wstawić na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Danie piecze się przez 40 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrycie, aby gołąbki kresowe apetycznie się zarumieniły.

Gołąbki z farszem z ziemniaków i boczkiem można także przyrządzić na patelni. Najpierw obsmaża się je na rozgrzanym tłuszczu, a następnie wlewa bulion warzywny i dusi około 20 minut. Ten sposób przygotowania gołąbków kresowych pozwoli zaoszczędzić trochę czasu.

Z czym podawać gołąbki kresowe?

Gołąbki pochodzące z kuchni kresowej świetnie smakują ze skwarkami i gęstą kwaśną śmietaną. Uzupełnieniem może być duszona cebula. Danie będzie smakować równie dobrze, jeżeli zaserwuje się do niego sos pieczeniowy lub sos grzybowy. Gołąbki kresowe można też podać z surówką z marchewki lub surówką z kapusty kiszonej.

SKŁADNIKI

  • 1 średnia główka białej lub włoskiej kapusty
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty wykroić głąb i oddzielić liście. Usunąć twarde nerwy. Liście przełożyć do wrzątku i parzyć kilka minut, aby zmiękły. Wyjąć i odłożyć na deskę.
  • Boczek pokroić w kostkę i smażyć na mocno rozgrzanej patelni, aż powstaną skwarki. Patelnię zestawić z ognia.
  • Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce. Sitko wstawić do miski, przełożyć do niego starte ziemniaki, lekko posolić i odstawić. Nie wylewać wody ze skrobią, która wycieknie z ziemniaków.
  • Ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Dodać startą na tarce cebulę i połowę skwarek. Wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać skrobię z wody po ziemniakach. Dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa.
  • Na liście kapusty nakładać porcje farszu i zawijać w ruloniki. Układać w formie wysmarowanej tłuszczem, który został po smażeniu boczku. Na dnie ułożyć kilka liści kapusty. Wlać bulion i przykryć formę.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
  • Podawać ze skwarkami i kwaśną śmietaną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej