Myśliwski sos grzybowy do makaronów, kasz, klusek i ziemniaków
2022-01-10
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sos z suszonych borowików czy podgrzybków będzie wspaniałym dodatkiem do każdego obiadu. Najlepszy jest oczywiście w sezonie, ze świeżych grzybów, ale poza sezonem też warto czasem przypomnieć sobie jesienne smaki. Na taką okazję mam zazwyczaj zamrożone kilka porcji obgotowanych, leśnych grzybów i oczywiście cały słój grzybów suszonych.
SKŁADNIKI
- 4 dag suszonych grzybów
- 3 kulki jałowca
- cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 150 ml wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby moczyć 2 godziny i w tej samej wodzie gotować przez godzinę. Ostudzone pokroić w paski. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. Mieszając wlać chłodny wywar. Wrzucić grzyby, jałowiec, doprawić. Gotować na małym ogniu przez 20 min.
- Dodać białe wino, chwilę odparować na niewielkim ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i dodać do sosu, wymieszać i jeszcze chwilę poddusić.
- Posypać natką. Sos nadaje się do każdego typu makaronu.
Czy warto jeść grzyby?