Gęsty sos cebulowy do mięsa. Sprawdzony przepis Tomka Strzelczyka
Jak zrobić sos do mięsa na patelni? Wystarczy wybrać sprawdzony przepis Tomka Strzelczyka na pyszny i gęsty sos cebulowy, który świetnie łączy się z mięsem. Uczestnik kulinarnego show pokazał, jak go zrobić. Przepis nie jest skomplikowany, ale ważna jest kolejność dodawania składników. Zobaczcie, jak Tomasz Strzelczyk robi sos do mięsa.
Sos cebulowy do mięsa Tomka Strzelczyka
Autorski przepis Tomasza Strzelczyka na pyszny i aromatyczny sos cebulowy do mięsa jest prosty i opiera się na łatwo dostępnych składnikach. Ten obłędny sos jest uniwersalny i można go robić przez cały rok. Idealnie łączy się z potrawami, w których mięso gra główną rolę. Komponuje się z duszoną i smażona wieprzowiną czy drobiem. Sos cebulowy pysznie smakuje z polędwiczkami, karkówką, żeberkami, schabem czy kurczakiem, dodając daniom charakteru.
Sos cebulowy do mięsa Tomka Strzelczyka – składniki
Składniki, których autor kanału kulinarnego „Oddasz fartucha” używa do przyrządzenia pysznego i aromatycznego sosu, są proste i łatwo dostępne o każdej porze roku. Wśród innych przepisów na sosy do mięsa wyróżnia go dodatek dwóch nieoczywistych składników, które świetnie podkręcają smak. Do sosu Tomek dodaje pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz zalewę ze słoika. To właśnie te produkty wpływają na smak sosu cebulowego do mięsa, ale nie są dominujące.
Jak zrobić sos cebulowy do mięsa Tomka Strzelczyka?
Przepis na pyszny i gęsty sos Strzelczyka jest prosty i nie wymaga ani nadprzyrodzonych umiejętności, ani wielu godzin w kuchni. Jak więc go zrobić? Do podsmażonej cebuli dodaje się mąkę pszenną, a po chwili koncentrat pomidorowy. Kolejnym składnikiem jest ostra musztarda. Następnie wlewa się bulion mięsny. Należy to robić stopniowo, ponieważ sos może stać się zbyt rzadki. Po wlaniu zalewy z ogórków konserwowych sos należy zagotować i gotować, aż się zredukuje. Powinien mieć kremową konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić go solą i pieprzem. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 400 ml bulionu mięsnego
- 150 ml zalewy z ogórków konserwowych
- 35 g mąki pszennej
- 3 cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule pokroić w drobną kostkę.
- Na dużej i głębokiej patelni roztopić masło i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli.
- Wsypać mąkę pszenną i smażyć, cały czas energicznie mieszając około 2 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć kilka chwil.
- Dodać musztardę i stopniowo wlewać bulion.
- Wlać zalewę z ogórków konserwowych i zagotować.
- Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i gotować, aż sos zgęstnieje i będzie miał kremową konsystencję.
- Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podgrzewać 2 minuty.
- Podawać do dań mięsnych.