Genialne papryki faszerowane mięsem i kuskusem. Domownicy będą prosić cię o dokładkę
Kolorowe papryki faszerowane mięsem mielonym oraz innymi pysznymi składnikami to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Przygotowanie takiego dania jest łatwe i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne papryki faszerowane mięsem i kaszą kuskus.
Jaki farsz do papryki faszerowanej?
W tym prostym i w miarę szybkim przepisie na domowe papryki nadziane pysznym i aromatycznym farszem wykorzystuje się niedrogie i łatwo dostępne składniki. Produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Są do kupienia bez względu na porę roku, więc danie można przyrządzać na każdą okazję lub bez.
Z czego więc zrobić smakowity farsz do papryki? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mięso mielone – drobiowe lub wieprzowe
- kasza kuskus
- żółty ser
- warzywa – marchewki i cebula
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
- olej do smażenia
Jak zrobić farsz do papryki?
Przygotowanie tego pysznego dania z papryką w roli głównej nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie farszu z mielonego mięsa. Najpierw należy podsmażyć cebulę ze startą marchewką, a następnie wymieszać je z mięsem mielonym. Do farszu dodaje się także kaszę kuskus i doprawia solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzonym nadzieniem napełnia się papryki.
Kiedy farsz jest gotowy, nadziewa się nim papryki i układa w formie do zapiekania. Wystarczy już tylko wstawić je do piekarnika, który wykona resztę pracy.
Ile piec paprykę faszerowaną surowym mięsem?
W tym sprawdzonym przepisie smakowitą domową paprykę po brzegi wypełnioną aromatycznym farszem z mięsa mielonego i kaszy kuskus piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Jak długo piec paprykę faszerowana mięsem mielonym? Czas pieczenia wynosi 30 minut. Następnie wierzch każdej papryki posypuje się startym żółtym serem i zapieka jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyborne i kolorowe danie obiadowe jest gotowe.
Z czym podawać paprykę faszerowaną mięsem mielonym?
Przepyszna i aromatyczna papryka nadziana doskonałym mięsnym farszem wzbogaconym kaszą kuskus i warzywami to sycące danie. Idealnym uzupełnieniem obiadu są domowe surówki, które pysznie łączą się z faszerowaną papryką. Można przygotować kilka szybkich surówek do wyboru. Sprawdzą się chrupiące i soczyste sałatki warzywne i surówki z kapusty, marchewki lub pomidorów. Do faszerowanej papryki można podać także sos czosnkowy.
SKŁADNIKI
- 5 kolorowych papryk
- 350 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 250 g startego żółtego sera
- 150 g kaszy kuskus
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę kuskus przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby znajdowała się około 1 cm pod powierzchnią wody. Przykryć i odstawić.
- Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki i usnąć gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć, aż stanie się miękka. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać kaszę kuskus i podsmażoną cebulę z marchewką. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Papryki faszerować nadzieniem z mięsa mielonego i kuskusu. Układać obok siebie w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Wierzch każdej papryki posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
- Podawać na ciepło z ulubioną surówką.