Genialne papryki faszerowane mięsem i kuskusem. Domownicy będą prosić cię o dokładkę

papryka faszerowana mięsem i kuskusem
Autor: Shutterstock Kolorowe papryki, mięso mielone i kasza kuskus to przepis na pyszny domowy obiad z piekarnika.
łatwy
20 min
4

Kolorowe papryki faszerowane mięsem mielonym oraz innymi pysznymi składnikami to pomysł na pyszny obiad, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Przygotowanie takiego dania jest łatwe i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne papryki faszerowane mięsem i kaszą kuskus.

Jaki farsz do papryki faszerowanej?

W tym prostym i w miarę szybkim przepisie na domowe papryki nadziane pysznym i aromatycznym farszem wykorzystuje się niedrogie i łatwo dostępne składniki. Produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Są do kupienia bez względu na porę roku, więc danie można przyrządzać na każdą okazję lub bez.

Z czego więc zrobić smakowity farsz do papryki? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mięso mielone – drobiowe lub wieprzowe
  • kasza kuskus
  • żółty ser
  • warzywa – marchewki i cebula
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • olej do smażenia

Jak zrobić farsz do papryki?

Przygotowanie tego pysznego dania z papryką w roli głównej nie jest trudne. Pierwszym krokiem jest przyrządzenie farszu z mielonego mięsa. Najpierw należy podsmażyć cebulę ze startą marchewką, a następnie wymieszać je z mięsem mielonym. Do farszu dodaje się także kaszę kuskus i doprawia solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przyrządzonym nadzieniem napełnia się papryki.

Kiedy farsz jest gotowy, nadziewa się nim papryki i układa w formie do zapiekania. Wystarczy już tylko wstawić je do piekarnika, który wykona resztę pracy.

Ile piec paprykę faszerowaną surowym mięsem?

W tym sprawdzonym przepisie smakowitą domową paprykę po brzegi wypełnioną aromatycznym farszem z mięsa mielonego i kaszy kuskus piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 200 stopni C. Jak długo piec paprykę faszerowana mięsem mielonym? Czas pieczenia wynosi 30 minut. Następnie wierzch każdej papryki posypuje się startym żółtym serem i zapieka jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyborne i kolorowe danie obiadowe jest gotowe.

Z czym podawać paprykę faszerowaną mięsem mielonym?

Przepyszna i aromatyczna papryka nadziana doskonałym mięsnym farszem wzbogaconym kaszą kuskus i warzywami to sycące danie. Idealnym uzupełnieniem obiadu są domowe surówki, które pysznie łączą się z faszerowaną papryką. Można przygotować kilka szybkich surówek do wyboru. Sprawdzą się chrupiące i soczyste sałatki warzywne i surówki z kapusty, marchewki lub pomidorów. Do faszerowanej papryki można podać także sos czosnkowy.

SKŁADNIKI

  • 5 kolorowych papryk
  • 350 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 250 g startego żółtego sera
  • 150 g kaszy kuskus
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę kuskus przesypać do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby znajdowała się około 1 cm pod powierzchnią wody. Przykryć i odstawić.
  • Paprykę umyć i osuszyć. Odkroić czapeczki i usnąć gniazda nasienne.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać startą na tarce marchewkę i smażyć, aż stanie się miękka. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać kaszę kuskus i podsmażoną cebulę z marchewką. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Papryki faszerować nadzieniem z mięsa mielonego i kuskusu. Układać obok siebie w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut. Wierzch każdej papryki posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówką.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej