Genialne mielone z kurzych serduszek i udka kurczaka: oszczędny przepis na soczyste kotlety

Genialne mielone z kurzych serduszek i filetu z udek kurczaka zachwycają smakiem. Jeśli nie wyrzuciliście starej maszynki do mielenia mięsa to wygraliście. Zarówno mięso serduszek, jak i z udek, jest ciemniejsze i dlatego kotlety smakują przygotowane z mięsa czerwonego. Mielonych z serduszek i udek nie trzeba gryźć, one po prostu rozpływają się w ustach.
Super przepisy na mielone. Polecam!
Niebywale soczyste kotlety mielone z kaszą manną: sprytny przepis ze stołówki szkolnej
Oszukane schabowe z mięsa mielonego: sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe
Drobiowe mielone ze śmietaną: niewiarygodnie soczyste i pyszne kotlety
Genialne mielone wieprzowe z jabłkiem i cebulą: sprytny trik na soczyste kotlety
Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w artykule Sposób na kotlety mielone - 15 przepisów na pysznego mielonego
SKŁADNIKI
- 600 g kurzych serduszek
- 400 g filetu z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
- Na sos:
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z udek kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Filet, serduszka oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
- Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę.
- Z masy mięsnej formować owalne kotlety.
- Kotlety na rozgrzanym oleju zrumienić z obu stron.
- Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Śmietanę wymieszać z wodą, koncentratem pomidorowym i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem.
- Kotlety zalać mieszaniną śmietany.
- Naczynie przykryć pokrywką lub okryć szczelnie folią aluminiową.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 45-50 minut w temperaturze 180°C.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia, zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiekać do rozpuszczenia sera.