Filet z kurczaka z morelami: mięso i owoce - sprawdzony zestaw

Marta Balko
filet-z-kurczaka-z-morelami-mieso-i-owoce-sprawdzony-zestaw.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mięso z kurczaka zyskuje na smaku, gdy do jego przygotowania użyjemy owoców
łatwy
45 min
4

Filet z kurczaka z moreli to sprawdzony zestaw, który niezmiennie zachwyca smakoszy. Najczęściej z moreli przygotowujemy desery, robimy dżemy lub desery. Ale te pyszne owoce, najsmaczniejsze właśnie w sierpniu, możemy wykorzystać do obiadowych dań, takich jak pieczony kurczak.

Pierś indyka nadziana morelami z kopytkami

Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu

Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym

Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami

 

SKŁADNIKI

  • 4 filety z kurczaka,
  • 1 opakowanie serka typu camembert,
  • kila sztuk moreli,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Flety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, cienko rozbić i oprószyć pieprzem i solą.
  • Morele umyć, przekroić na pól i usunąć pestki.
  • Ser pokroić w plastry.
  • Na każdym płacie mięsa położyć 2 plasterki sera i 2 połówki moreli.
  • Zawinąć brzegi do środka złożyć, posolić.
  • Obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni na oleju z obu stron.
  • Pod koniec smażenia dodać na patelnie pozostałe morele i smażyć po 1 minucie z każdej strony.
  • Przykryć i dusić około 10 minut.
Marta Balko