Faszerowany filet z kurczaka. Miękka i soczysta pierś z zaskakującym nadzieniem

faszerowany filet z kurczaka
Autor: Shutterstock Faszerowana pierś kurczaka to obłędny obiad z piekarnika.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Szukając oryginalnego pomysłu na obiad, warto skorzystać z tego przepisu. Miękki i soczysty filet z kurczaka faszerowany pysznym nadzieniem zachwyci wyglądem i zauroczy smakiem. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Sprawdźcie pyszny przepis na faszerowany filet z kurczaka.

Czym można faszerować filet z kurczaka?

Przyrządzony według tego przepisu filet z kurczaka nadziany jest pysznym farszem. W środku drobiowych kieszonek znajduje się nadzienie z ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem serka wiejskiego i musztardy. Smak farszu podkreśla prażona cebulka, natka pietruszki oraz przyprawy.

Filet z kurczaka ze smakowitym farszem jest miękki i soczysty. Przed nałożeniem nadzienia pierś kurczaka należy natrzeć mieszanką przypraw. W tym przepisie używa się wędzonej papryki, bazylii, oregano, tymianku oraz czosnku. To właśnie te przyprawy sprawiają, że mięso jest aromatyczne i dosłownie rozpływa się w ustach.

Jak zrobić nadziewaną pierś z kurczaka?

Przepis na faszerowany filet z kurczaka nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, uda się już za pierwszym razem, a z każdym kolejnym będzie wychodził jeszcze smaczniej. Najpierw należy przygotować farsz. Do drobno posiekanych jajek dodaje się natkę pietruszki, serek wiejski i musztardę. Filet z kurczaka należy naciąć i natrzeć przyprawami, a następnie do kieszonki nałożyć porcje farszu. Filety układa się w formie do zapiekania i wstawia do piekarnika.

Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku?

Faszerowany filet z kurczaka piecze się w piekarniku. Nie jest to trudne. Nadziane piersi kurczaka układa się w formie do zapiekania. Można wykorzystać blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Dno warto skropić olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Formę z faszerowaną piersią wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni, a pieczenie trwa 45 minut.

Jak podawać faszerowany filet z kurczaka?

Pyszna i aromatyczna faszerowana pierś kurczaka sprawdzi się przez cały rok. Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Filet z kurczaka nadziany pysznym farszem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny, który zachwyci. Tak przyrządzone piersi można podawać i w trakcie zwykłego tygodnia, i na różne okazje. Do faszerowanego filetu z kurczaka pasują gotowane lub pieczone ziemniaki. Posiłek uzupełni surówka z czerwonej kapusty czy kolorowa sałata z sosem winegret.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka drobno posiekać i przełożyć do miseczki. Dodać serek wiejski, musztardę, natkę pietruszki i prażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Do miseczki przysypać wszystkie przyprawy i wymieszać.
  • Filety z kurczaka naciąć wzdłuż, tworząc kieszonki. Dokładnie natrzeć mieszanką przypraw z każdej strony i skropić olejem.
  • Do kieszonek nałożyć porcje jajecznego farszu.
  • Dno formy do zapiekania skropić olejem. Ułożyć faszerowane filety z kurczaka.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Podawać na ciepło z ziemniakami i soczystą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej