Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

2020-09-18
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w sosie: tak pyszna, że buty spadają
Autor: Shutterstock Aromatyczny i kremowy sos, a w nim soczyste plasterki piersi kurczaka, jędrne kurki i delikatny szpinak. 
łatwy
30 min
4

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami. 

Składniki

4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę

150 g kurek, grzybów leśnych

150 świeżych liści szpinaku

1 cebula

4 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy lub oleju

150 g serka kremowego typu philadelphia 

1 szklanka bulionu drobiowego

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.

Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.

Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.

Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać. 

Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.

Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem. 

Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek. 

Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?

Super przepisy na potrawy z kurkami:

Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Knedle nadziewane kurkami

Gołąbki z kurkami

Rewelacyjne ziemniaki z kurkami

Spaghetti z kurkami: sprawdzony przepis