Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają
      2021-07-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami.
SKŁADNIKI
- 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
 - 150 g kurek, grzybów leśnych
 - 150 świeżych liści szpinaku
 - 1 cebula
 - 4 ząbki czosnku
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - 150 g serka kremowego typu philadelphia
 - 1 szklanka bulionu drobiowego
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
 - Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
 - Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
 - Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
 - Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
 - Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać.
 - Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
 - Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
 - Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek.
 
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
    
    
    
    
Super przepisy na potrawy z kurkami:
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami