Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają

Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami.
4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
150 g kurek, grzybów leśnych
150 świeżych liści szpinaku
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy lub oleju
150 g serka kremowego typu philadelphia
1 szklanka bulionu drobiowego
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać.
Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek.
Super przepisy na potrawy z kurkami:
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami