Duszona pierś kurczaka z kurkami i szpinakiem w białym sosie: tak pyszna, że buty spadają
2021-07-21
łatwy
30 min
4
Duszona pierś kurczaka nie jest niczym zaskakującym. Jednak w połączeniu z aromatycznymi kurkami i dodatkiem zielonych liści szpinaku w białym sosie na bazie kremowego twarożku zamienia się w potrawę zniewalająco pyszną. Idealną w połączeniu z makaronem, gnocchi lub swojskimi kopytkami.
SKŁADNIKI
- 4 filety piersi kurczaka, po 1 filecie na 1 osobę
- 150 g kurek, grzybów leśnych
- 150 świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 150 g serka kremowego typu philadelphia
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka pokroić w poprzek włókien na plastry. Oprószyć solą i pieprzem.
- Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Gdy masło zacznie skwierczeć. Dodać pierś kurczaka i zrumienić z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
- Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać osączone grzyby i smażyć około 4-6 minut.
- Z powrotem dodać na patelnię obsmażoną pierś kurczaka, liście szpinaku i zamieszać.
- Dodać serek kremowy, a gdy się rozpuści wlać bulion kurczaka, doprowadzić do wrzenia.
- Spróbować i ewentualnie przyprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać do makaronu, gnocchi lub swojskich kopytek.
Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?
Super przepisy na potrawy z kurkami:
Pierś kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami