Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy

Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gołąbki z  kurkami najlepiej przyrządzać ze świeżych grzybów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

W lasach pojawiły się kurki, czas więc korzystać z tych pysznych darów natury. Dziś proponujemy oryginalny przepis na obłędne gołąbki - z kapusty włoskiej wypełnionej przepysznym farszem kurkowym. Nie można im się oprzeć, więc warto przygotować od razu podwójną porcję.

Składniki

  • 12 liści kapusty włoskiej

  • 1 woreczek ryżu

  • 250 g kurek

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 szklanki bulionu grzybowego

  • tymianek

  • rozmaryn

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Kurki oczyścić i opłukać.

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kurki.

  • Grzyby z cebulą i czosnkiem wymieszać z ugotowanym ryżem i przyprawić.

  • Farszem nadziać liście kapusty, mocno zwinąć i ciasno ułożyć w garnku, zalać bulionem i gotować pół godziny.

Ocena: 5