Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjnej potrawy

Gołąbki z kurkami - oryginalna wersja tradycyjne j potrawy
Autor: Shutterstock Gołąbki z  kurkami najlepiej przyrządzać ze świeżych grzybów.
łatwy
50 min
4

W lasach pojawiły się kurki, czas więc korzystać z tych pysznych darów natury. Dziś proponujemy oryginalny przepis na obłędne gołąbki - z kapusty włoskiej wypełnionej przepysznym farszem kurkowym. Nie można im się oprzeć, więc warto przygotować od razu podwójną porcję.

SKŁADNIKI

  • 12 liści kapusty włoskiej
  • 1 woreczek ryżu
  • 250 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu grzybowego
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem. Kurki oczyścić i opłukać.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kurki.
  • Grzyby z cebulą i czosnkiem wymieszać z ugotowanym ryżem i przyprawić.
  • Farszem nadziać liście kapusty, mocno zwinąć i ciasno ułożyć w garnku, zalać bulionem i gotować pół godziny.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej