Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Knedle nadziewane kurkami: rewelacyjny przepis na kluski z grzybami leśnymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjne knedle w niecodziennym wydaniu - z kurkami, polane skwarkami z szynki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle nadziewane kurkami to eleganckie danie obiadowe. Delikatne kluski ziemniaczane faszerowane przesmażonymi kurkami zachwyci każdego smakosza. Smaku dopełnią zrumieniona szynka wędzona, tarty parmezan oraz świeże liście rukoli o przyjemnie pikantnym smaku. 

Składniki

  • Na ciasto knedlowe:

  • 3 szklanki ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę mącznistych ziemniaków odmiany Irga lub Irys

  • 2 jaja

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej

  • Na nadzienie:

  • 500 g kurek (pieprznika jadalnego) świeżych lub mrożonych

  • 1 łyżka masła

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz

  • Na przybranie:

  • 100 g szynki peklowanej

  • 2 łyżki oleju

  • 4 łyżki tartego parmezanu

  • 1 garść świeżych liści rukoli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i i osącz. Mrożone kruki można dodać od razu na patelnię.

  • Rozgrzej masło, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż 1 minutę. Dodaj grzyby i smaż 3-5 minut. Przypraw solą i pieprzem. 

  • Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodaj jaja i mąkę pszenną. Mogą to być ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia.

  • Dłonią wyrabiaj ciasto, aż składniki się połączą. Odstaw.

  • Z ciasta formuj kule o wielkości orzecha włoskiego, spłaszcz je i na środku ułóż łyżeczkę farszu, zawiń brzegi placuszka do środka, a następnie zaklej ciastem, nadając knedlom okrągły kształt.

  • Uformowane knedle układaj na wysypanym mąką blacie i wrzucaj delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Gotuj je jeszcze kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię wody i delikatnie wyjmuj każdą sztukę łyżką cedzakową.

  • Szynkę pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju

  • Knedle podawaj na ciepło polane zrumienioną szynką, posypane parmezanem i udekorowane liśćmi rukoli. 

Super przepisy z grzybami leśnymi:

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).